Жертвите на домашно насилие изключително трудно вземат решение да предприемат каквито и да е стъпки в тяхна защита. Това, че промениха Наказателния кодекс, поздравления за което, съвсем няма да отприщи лавина от дела и жалби, според мен, тъй като жертвите на домашно насилие първо минават през работа с психолог и едва след това се решават на каквито и да е стъпки.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ адвокат Милена Миткова по повод одобрените от НС промени в Наказателния кодекс, с които се налагат по-тежки наказания за домашно насилие и се въвежда понятие за психологическо насилие. Според Миткова, такова насилие може да се доказва чрез свидетели или чрез становище от специалист – психолог или психиатър.

„Това са следи в психиката, които не могат да бъдат заличени, нито пък могат да бъдат имитирани пред професионалист“.

Миткова вижда и проблем в текстовете:

„“Който системно преследва другиго с цел да възбуди основателен страх за безопасността му или тази на негови близки“ – Малко не го разбирам как ще докажа аз, че вие имате за цел да възбудите в мен основателен страх, а аз не съм се уплашила или обратното. В ал. 3 на новия член 144 вече малко по-конкретизират какво е преследване, но смятам, че тепърва ще има чудене какъв точно е съставът на това престъпление…“.

Миткова е убедена, че криминализирането на домашното насилие ще доведе до ефект на превенция, дори и да няма осъдителна присъда на евентуалните извършители. Домашните насилници обикновено са „хора, които имат какво да губят“, а след подобно дело остават регистрациите в МВР, което „изобщо не е добра новина за тях“, коментира тя:

„Повечето такива закони имат за цел именно превенция – да не правим нещо, защото ще има последствия“.

Домашното насилие трудно се разпознава за разлика от физическото, предупреди тя. Необходимо е кадрите в полицията да бъдат обучени в тази посока.

„Смятам, че в районните управления би трябвало да има поне по един човек, който да се занимава само с това. Може да бъде и външен, дори психолог“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar