На базата на едно сериозно разследване за случилото се в КТБ, прокуратурата може да намери отговори на много от въпросите, които я интересуват за Прехода. Най-вероятно същите хора ще открият, че са замесени и в източването на банката и в непоемането на отговорност.

Това заяви в интервю бившият народен представител и адвокат Петър Славов.

За „Лице в лице“ той заяви, че висящите съдебни процеси и досъдебни производства трябва да бъдат приключени. Славов подчерта, че Цветан Василев вече повече от 5 години след фалита на КТБ не е изправен пред българското правосъдие и се опасява да не се случи същото и с Васил Божков.

Бизнесменът беше задържан в Обединените арабски емирства. Срещу него бяха повдигнати редица обвинения.

„След като Василев поиска да бъде изслушан чрез видео връзка, не знам защо това не се случи, след като НПК позволява“, допълни адвокатът.

Славов смята, че прокуратурата трябва да е по-концентрирана и по-активна в своите юридически действия. Той изтъкна, че фокусът се измества върху медийния шум. По думите му за резултатите, особено на държавното обвинение, се съди по броя осъдителни присъди.

Относно решението, че кабинетът ще подкрепи машинното гласуване, Славов заяви, че това е нещо добро, но е закъсняло.

„За съжаление, отношението към машинното гласуване и честността на изборния процес е сходно – безхаберие на ЦИК и невъвеждане на машинния вот“, обясни той.

Адвокатът смята, че управлението е създало проблем, като не е поискало дерогация за въглищните централи у нас.

„Така, след 2025 г., те да могат да продължат при определени условия за определен преходен период, а не да затворят“, допълни той.

По думите му срокът да бъде взето това решение е изтекъл към края на 2019 г. За разлика от България, други европейски страни се възползваха и защитиха националните си интереси, коментира Славов.

„Опасявам се, че у нас това не се случи и предвид поведението на Министерството на енергетиката основно да се интересува от „Белене“, не знам дали това не се прави нарочно – да се отвори огромна дупка в енергетиката, за да може да се изгражда за пореден път АЕЦ-а“, изтъкна адвокатът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar