При един внимателен прочит това дело може и да не влезе в съда. Това каза адвокат Христо Ботев, който защитава бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Днес той беше разпитан по станалото известно като „Суджукгейт“ разследване срещу него, съобщава „Фокус“.

Преди десетина дни Специализираната прокуратура обяви, че е готова с обвинението в изнудване срещу Мартинов и предстои да го внесе в съда. В края на миналата година един от свидетелите по делото и семейството му получиха охрана. Тогава започна и проверка за посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по случая.

По думите на Христо Ботев няма свидетели, нито СРС-та, които да доказват, че клиентът му е изнудвал когото и да е. „Това ще е дело дума на дума“, уточни адвокатът.

„До този момент не сме имали достъп до материалите по делото, така че при юридически разум от страна на прокуратурата би трябвало да уважи тези искания, да разпита свидетелите, да обърне внимание на документите, а при един внимателен прочит това дело може и да не влезе в съда“, допълни Ботев.

Според него спорът между Мартинов и бизнесмена, който твърди, че е бил изнудван от него за неплатени по договор наеми в полза на бившия депутат. „Ако прокуратурата има разум, нека извърши едно обективно разследване и тогава да прецени дали да внесе делото в съда“, призова Ботев.

През лятото на 2017 г. Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той напусна парламента, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален. Народният представител беше обвинен в самото начало, че е упражнявал натиск с цел определени облаги, сред които и получаване на 4 тона суджуци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar