2000 иска за над 25 хил. лв. са гледани за година само в Софийския градски съд

Катастрофи и инциденти, завършили със сериозна травма или смъртен случай, се превръщат в печеливш бизнес за около 200 млн. лв. на година с участието на адвокатски и нотариални кантори и погребални агенции.

В схемата за източване на застраховки основна роля играят адвокатите. Срещу сериозен процент от полученото обезщетение те водят дела от името на пострадалите или близките на жертвите.

В някои от случаите става дума за изплащане на суми от 200-250 хиляди лева на загинал човек, от които 30-40% отиват за адвоката, внесъл иска и водил делото.

Как действа

системата?

В основата е голям кръг информатори, на които се плаща на парче. Те „дежурят“ в болници, пред морги, пред гробищни паркове, по „черни кръстовища“ или просто в мрежата, включват се нелегално на честотите на МВР, или просто следят бюлетините за произшествия. Събират информация от некролози и от уста на уста. За издирването на адресите на близки на пострадали се плаща на работещи в телефонни компании или на хора от службите по ЕСГРАОН, или пък се вземат с измама на болничния персонал.

Следващото ниво са т.нар. куриери. Те посещават близките или самите пострадали по домовете им, болници, санаториуми и ги убеждават да съдят застрахователя, а понякога и община, автомобилна или самолетна компания и др. за причинени щети.

Целта им е да убедят човека, като му изтъкнат ползите от това и му кажат, че имат близък адвокат, който ще го направи без пари. Ако човекът се съгласи, следва посещение в адвокатска кантора, където бива

дообработен, за

да даде писмено

съгласие

чрез договор

Тъй като се изискват много действия, за които пострадалите или техните близки нямат нито сили, нито средства, преговорите най-често завършват с договор и пълномощно, с което пострадалият упълномощава адвоката да го представлява пред застрахователни компании, съдебни власти и банкови институции.

Особено когато става дума за

произшествие с

лъскава кола

и загинали – това

се смята за

златна мина

за адвокатите, защото се знае, че такива коли са добре застраховани.

По 10 хил. лв. обезщетение обикновено получават пострадалите със средна телесна повреда по дела срещу застрахователи по „Гражданска отговорност“.

Най-много такива случаи се разглеждат от Софийския районен съд, където за 2016 г. има 1314 дела срещу застрахователи.

Софийският градски съд пък е гледал 2000 иска за над 25 хил. лева миналата година.

През 2017 г.

градските съдии

на София са

разгледали

към 1550 дела

Броят им засега изглежда намалял заради промени в Кодекса по застраховането. Те гласят, че роднини на жертви на катастрофи или пострадали първо трябва да предявят иска си пред застрахователя на виновника и ако не се стигне до споразумение, чак тогава спорът да се пренесе в съда.

Обикновено между 50 и 100 хил. лв. са обезщетенията, които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай обаче компенсацията е различна, уточняват съдии.

Досега исковете срещу застрахователи се гледаха в Софийския градски и Софийския районен съд, тъй като седалищата на застрахователните дружества са в София.

След изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс през есента вече искът срещу застраховател ще се подава по постоянен адрес на ищеца или там, където е настъпило застрахователното събитие (например катастрофата). Целта е столичните съдии да бъдат разтоварени от подобни дела.

„Това изменение облекчава и пострадалите от катастрофи, които не живеят в София и които много често имат увреждания. Те всеки път трябва да пътуват до столичните съдилища. По-лесно ще е и за свидетелите“, обясниха магистрати.

Обикновено

тези дела не

приключват

бързо

Магистратите установяват какви болки и страдания е преживял ищецът и колко лева е струвало лечението му, ако е пострадал. Назначават се и медицински експертизи.

Бизнесът с обезщетения от катастрофи предизвиква възмущение в част от самата адвокатска колегия.

„В случая не става въпрос за това да останат ненаказани виновни шофьори, но е недопустимо някой да реализира интереса си, като изкриви истината и натопи невинни, за да може застрахователят му да плати“, коментират адвокати.

И напомнят, че когато процесът се движи по правилата, сблъсъкът между двете позиции трябва да изведе истината на преден план. И тогава застрахователите или ще платят, или не.

Докато чрез въпросната схема се правят

опити да се

повлияе на

експертите, на

разследващите

полицаи,

които разпитват свидетелите, анализират изводите на експертите и правят правните изводи. Защото в повечето региони в страната разследващите полицаи се броят на пръстите на едната ръка, а асоциираният към тях автоексперт обикновено е само един. На мястото на катастрофата обикновено идва и репатрак, за да извози колите – и обикновено той е частен и е единствен в района. А шофьорът му се явява т.нар. поемно лице на процеса и подписва протоколите, които се съставят.

Така често се оказва, че на мястото на местопроизшествието не се прави достатъчно подробен оглед, за да покаже безпристрастно ситуацията.

Например разследващите и експертите заснемат всичко подробно само от едното платно, но не и следите в другото. Или пък ако катастрофата е нощно време, те правят огледа със слабо осветление, след което викат пожарната, за да се измие кръвта и да се отвори пътят за сутринта. Така по светло никой не може да направи оглед и каквото е описано в протоколите – това е.

Правят се опити да се вкарат в схемите и прокурори и съдии, които трябва да кажат виновен ли е, или не даден водач и от това зависят възможностите на пострадалия да получи или не обезщетение, разкриват адвокати.

Формира се

верига, която

включва

разследващ

полицай –

прокурор – съдия И като „венец“ на техните усилия за придвижване на дадено производство има рекордни обезщетения, присъдени срещу застрахователите. Докато на много други места с аналогични случаи обезщетенията са по-ниски, което говори за мотив, за лично участие в разпределянето на тези пари от застраховки, коментират запознати.

Подобна схема например съществува в Добричко, където за пълномощник на пострадалите често се явява конкретен адвокат, чийто брат е на висок пост в апелативния съд. Двамата братя работят в един и същи съдебен район, като съдията се явява последна инстанция на такова дело. И ако то е добре изпипано, няма как и да се обжалва.

Има и още фрапиращи случаи – когато загиналият е циганин например. Тогава е ясно, че наследниците му, които могат да претендират за обезщетение, са много. Адвокат

отива в гетото,

свързва се със

старейшината и

иска от него да

му предостави

пълномощно

от тези наследници, за да ги представлява пред съда. Срещу някаква сума те подписват и му предоставят пълни права, включително да получи обезщетението по личната си сметка.

Тези хора не ходят в съда, нямат представа нито за хода на делото, нито за размера на обезщетението – всичко това прави пълномощникът им. И когато накрая той вземе обезщетение в шестцифрена сума, то отива лично за него. А семейството на загиналия дори не разбира за това.

Чиста измамна схема, която обаче в много от случаите е легитимна пред закона, защото тези хора невинаги могат да четат и знаят под какво се подписват, коментират юристи.

Възползват се от това, че хората са афектирани и могат лесно да бъдат излъгани и ги изнудват да подписват за ужасяващ процент като хонорар.

Във Висшия

адвокатски съвет

вече има жалби

от измамени, научили впоследствие как е постъпил с тях пълномощникът им, който уж защитава техните права.

А в адвокатските среди като легенда се разказва парадоксален случай. Участничка в произшествие, причинила смърт на друг човек, се обажда на адвокат, който е приятел на баща ѝ. Срещат се, тя му разказва за случая и иска да я представлява. Той разбира от нея кое е семейството на пострадалия и веднага отива при тях. На другия ден звъни на жената и ѝ казва, че ще представлява тях, а не нея.

Няколко такива групи има и в София и за тях се знае, че не се ангажират с никакви други случаи, а само с катастрофи.

Адвокати, които работят коректно и поемат случаи както на виновни, така и на пострадали, констатират, че от години нито един пострадал не се обръща към „нормален“ адвокат.

Коментари Сподели Приятел

Tweet

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar