Скандалите с българското гражданство и проблемите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), за които в понеделник прогледна даже и прокуратурата, са били заложени още по време на първото правителство на Бойко Борисов. По инициатива на кабинета през 2010 г. със законови промени ДАБЧ получава огромната власт при даването на гражданство, показват архивите на Народното събрание. Така се развързват ръцете й за корупция. През април 2010 г. в Закона за българското гражданство е записано, че когато се придобива гражданство по натурализация, задължително се представя и удостоверение за български произход, издадено от ДАБЧ.

Точно при доказването на произхода е най-големият корупционен риск, коментира пред bTV бившият зам.-председател на агенцията Спас Ташев, който сега е експерт към ресорната парламентарна комисия. Според мотивите на законопроекта от 2010 г. това „цели да бъде предотвратено разрастването на тенденцията за представяне на неистински и подправени документи“. На практика се получава точно обратното. Промяната е приета почти единодушно от парламента (84 депутати са „за“, двама се въздържат). През юли м.г. от „Воля“ внасят проект за законови промени, които да прекратят монопола на ДАБЧ. Той още отлежава в парламента.

Спас Ташев разказа фрапиращи случаи. Той даде пример за човек с фамилия Проданов, роден в Болград, където населението е само от етнически българи. ДАБЧ иска от института по криминалистика на МВР да направи експертиза на акта му за раждане. И въпреки че от МВР казват, че документът е истински, в становището на ДАБЧ до Министерството на правосъдието пише, че е фалшив. Това са случаи от второто правителство на Борисов, когато за българите в чужбина отговаряше Божидар Димитров, разясни Ташев.

Катя Матева, някогашната шефка на дирекция „Българско гражданство“ в правосъдното министерство, е подавала сигнали до различните институции – ДАНС, прокуратурата, премиера, разказа бившият депутат от НФСБ Велизар Енчев по bTV. Матева и съпругът й са уволнени от постовете си в държавната администрация. В сигнала си до Борисов Матева твърдяла, че от ВМРО оказват политически натиск за даване на българско гражданство. Според Енчев ДАБЧ е под надзора на вицепремиера Валери Симеонов, но от 2014 г. за всички началници е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО), също вицепремиер. „Откакто съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София“, разпали се в интервю за „Епицентър“ Каракачанов и определи тези твърдения като „клевети и доноси“.

Сигналите на Матева и нейната кариерна сага с правосъдното министерство са описани от „Медиапул“ преди повече от година. В разследването на медията се разказва как Матева е искала да се спре издаването на удостоверения без документи. Матева е освободена от Захариева, а сегашният министър Цецка Цачева тази година я е уволнила с аргумента, че създава проблеми на министерството и на ВМРО и петни престижа на България пред европейските институции, твърди Енчев.

ОТБРАНА

За една година Министерството на правосъдието е отказало гражданство по произход на повече от 750 души. Този факт показва, че има проблеми в ДАБЧ, защити се във вторник Цачева пред БНР. Според нея сега се готвят законови промени в две направления: „първото е – придобиване на българско гражданство по произход, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство чрез така наречените „инвестиции“. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост“, каза Цачева.

ОБВИНЕНИЯ

След като в понеделник бяха задържани над 20 души от ДАБЧ по разследване за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни и документни престъпления и подкупи, във вторник от спецпрокуратурата съобщиха само, че обвинения са повдигнати на четирима. Сред тях са председателят и главният секретар на агенцията Петър Харалампиев и Красимир Томов. В какво точно са обвинени – прокуратурата не съобщи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar