„Според мен процесът с искането на оставката на главния прокурор беше задействан политически“. Това заяви в предаването „120 минути“ бившият правосъден министър и конституционен съдия проф. Янаки Стоилов.

По думите му сега това можело да стане, защото обстановката се променила. Той нямал факти, но не можело да не се забележи, че искането е защото Гешев оронвал престижа на съдебната власт, а такива случаи имало и преди. Това показвало, че обстановката влияе.

„Политическата и съдебната власт са отделни. За съдебната власт е необходимо да е зависима, но да се твърди, че между двете няма взаимодействие и влияние ще е подвеждащо. Тези въпроси обаче трябва да идват по легитимен начин“, заяви Стоилов.

Той посочи, че ако Гешев бъде отстранен и ситуацията влезе в КС, съдът няма срок за произнасяне.

„Понятието съдебна реформа за мен вече изчерпано от съдържание от повечето хора, които го употребяват, защото не чувам кои са основните цели на тази реформа. А те са: справедливост, своевременно и достъпно правосъдие. И как с всяка една промяна било то в КС или закона се доближаваме до тази цел“, категоричен бе Стоилов.

„Новопокръстени политици, които се присъединяват към този процес казват, че ще променят Конституцията. Тя е променяна три или четири пъти“, даде да се разбере конституционният съдия.

„Това което се заявява в момента, не е нищо по-различно от това, което е правено в предените около 15 години, а резултатите не са убедителни. Предупреждавам, че конституционните промени не могат да се превърнат в претекст да бъдат изтласкани важните въпроси“, заяви той.

„Сега се предлага, хората и партиите, които имат принос за сегашното състояние на съдебната власт, те да бъдат нейните реконструктури. Нека се решат текущите проблеми, да се сформира правителство“, подчерта Стоилов.

„Образно казано бяха изсипани два коша с мръсно бельо. Единият е магистратурата другия политиката. Прането трябва да започне едновременно“, коментира той ситуацията около Иван Гешев.

„След като беше ясно, че двете водещи коалиции нямат съществени различния, то едната, която претендираше, че може да бъде морално по-приемлива, поне в лицето на нейните ръководители, загубиха това превъзходство. Сега ГЕРБ са в по-добра преговорна позиция или в избора на вариант, тъй като вероятно ще се поставят и въпроси за реконструкция. За мен проблемите се увеличават и хората разбират механизма, по който се прави политиката“, подчерта Стоилов.

По думите му ако има правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, то ще бъде на политическото оцеляване и външното приспособяване.

„Трудно Гешев ще остане на своя пост, тръгнали си процеси затова някои политици са толкова чувствителни. Разчитаха на, това че ако си отиде главния прокурор те ще останат. Въпросът е много по-сериозна, нуждаем се от оздравяване на политиката, а не преследване“, каза Стоилов.

„Трябва да се търсят конкретните резултати, защото Конституцията е една от малкото опори в България, за да бъде пипана и да си играят партии, които направиха карира с нея да си подават топката с други, които също моделираха част от прокуратурата и съдебната власт и всички те да бъда конституционни реформатори още повече пък за Велико народно събрание“, завърши той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar