За пръв път жена – при това отчасти чернокожа и отчасти азиатка – е кандидат за вицепрезидент на САЩ. Това е сенатор Камала Харис, 55-годишна, бивш главен прокурор на Калифорния и допреди месеци – фаворит в борбата за президентския пост.

Кандидатът на демократите Джо Байдън обяви избора си тази вечер, дни преди националната конвенция на партията. Той отдавна бе обещал, че ще избере жена за свой вицепрезидент и спекулациите, че тя ще бъде от етническо малцинство, се оправдаха. Харис обаче има и сериозен опит в изборите и в държавното управление.

Тя подкрепя разширяването на програмата за здравеопазване Medicare и предложи нов закон за социални помощи, който електронното издание Vox нарече „най-близкото нещо до универсален базов доход, предложено от кандидат за 2020 г.“.

Байдън я нарече „безстрашен боец на страната на малките хора и един от най-добрите държавни служители“ в съобщението си. „Джо Байдън може да обедини американския народ, защото прекара живота си, борейки се за нас“, коментира Харис.

Произходът на Харис – баща ѝ е от Ямайка, а майка ѝ от Индия – ще послужи да активира чернокожите избиратели, които са ключови за победата на Байдън, особено в оспорвани щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Доналд Тръмп спечели с малко там през 2016 г., но това му осигури мястото в Белия дом. Оспорвана ще бъде борбата и за южни щати като Джорджия и Флорида.

Байдън би бил най-старият президент в историята, ако бъде избран. Така че вицепрезидентът ще бъде важна фигура в още един смисъл – той ще поеме страната при смъртта на държавния глава или просто ще може да се кандидатира за поста още през 2024 г.

Републиканците демонстрираха незабавно, че ще опитат да изобразят Харис като радикален политик с крайнолеви приоритети – макар че именно опитът ѝ в съдебната система и умерените ѝ позиции на фона на останалите кандидати ѝ костваха подкрепата на прогресивното крило на партията още преди началото на първичните избори. Тогава тя бе критикувана, че въпреки добрата си биография, произход и чар, няма достатъчно ясни позиции и се опитва да угоди на всички избиратели, без да ангажира твърдо нито една демографска група.

След убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай обаче, Харис започна да агитира за промени в силите на реда, опирайки се на опита си и така успя да спечели подкрепа у недоволните малцинства. Висшият съветник на кампанията на Тръмп Катрина Пиърсън нарече Харис „доказателството, че Байдън е празна черупка, запълнена с екстремния дневен ред на левите радикали“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви