Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Xpиcтo Биcepoв вероятно ще е поредният, който ще осъди прокуратурата да му плати обезщетение заради оправдателна присъда. Бисеров води дело по Закона за отговорността на държавата и искът му срещу прокуратурата е за 70 000 лв.

Очаква се Софийският градски съд скоро да се произнесе като първа инстанция по делото за обезщетението. Доведеният син на Бисеров – Ивайло Главинков, разследван заедно с политика, вече осъди прокуратурата да му плати обезщетение за незаконно повдигнатото му обвинение. Бяха му присъдени 8000 лв. от търсените от него 30 000 лв. Главинков беше разследван за пране на пари, укриване на данъци и нарушение на банковото законодателство, но прокуратурата прекрати делото му поради липса на доказателства. Обвинението му за нарушения на банковото законодателство отпадна, тъй като влезе в сила по-благоприятна редакция на НК. За разлика от Главинков Христо Бисеров беше пратен на съд, но оправдан на три инстанции по обвиненията за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария. Затова, като се има предвид и че той е публична личност, неговото обезщетение почти сигурно ще е по-голямо.

Информацията на ДАНС за Христо Бисеров изтече през 2013 г., когато прокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров, изненадващо обяви, че проверява тогавашния зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламента по сигнал на агенцията за евентуални финансови и данъчни престъпления. Оказа се, че става дума за парични преводи в Македония, Швейцария и Сейшелите.

Сега по сходен начин в средата на май главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС Димитър Георгиев да предостави „без забавяне и с максимална конкретика“ цялата налична информация за недекларирани активи зад граница на хората, заемащи висши публични длъжности. В тази графа влизат близо 6000 души – президент, министри, депутати, магистрати, шефове на агенции и комисии, кметове, шефове на БНБ, НОИ, митници, НАП, ръководители на специални служби, областни управители, ръководства на политически сили и др. Не е ясно защо главният прокурор се е заинтересувал от този въпрос едва в края на мандата си. Това обаче е удобен начин да се „осветлят“ хора, за които отдавна се знае, че разполагат с активи зад граница, но досега над тях е имало „чадър“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви