90 неправителствени организации подкрепят предложението на Холандия ЕС да представи свой механизъм за налагане на санкции за нарушения на човешките права, съобщи електронното издание ИЮ „Обзървър“. Разпоредбата ще наподобява глобалния закон „Магнитски“, който вече е в сила в САЩ.

Въвеждането на подобни мерки в рамките на ЕС ще бъде „важен инструмент в борбата срещу своеволията и ще защитава човешките права“, се казва в писмо, под което са се подписали представители на 90-те неправителствени организации, сред които са „Репортери без граници“, „Трансперънси интернешнъл“, „Феър трайълс“ и др. То е изпратено в страните – членки на ЕС, а в понеделник предстои да бъде обсъдено от външните министри, които ще заседават в Брюксел.

В средата на ноември Министерството на външните работи на Холандия представи предложението си ЕС да въведе свой режим за налагане на санкции при нарушения на човешките права. Идеята е наказателни мерки да се прилагат срещу всички нарушители независимо от държавата, от която са.

За приемането на европейски разпоредби, подобни на глобалния закон „Магнитски“, настоя през октомври и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Според ПАСЕ мерките трябва да засягат лица, отговорни за нарушаването на човешките права. На тях следва да бъдат налагани санкции.

Някои държави от ЕС одобриха вече санкции за нарушителите на човешките права. През ноември м.г. парламентът на Литва прие разпоредба за човешките права, която е аналог на американския закон „Магнитски“. През пролетта в Естония властта реши да забрани влизането в страната на 49 лица, за които се твърди, че са свързани с груби нарушения на правата на човека, включително със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски.

РАЗПОРЕДБА

Законът „Магнитски“ в първоначалания си вид беше приет в САЩ през 2012 г. с цел да бъдат наказани руски нарушители на човешките права. Така много висши чиновници попаднаха в американския черен списък. Законът за глобалното действие пък дава правомощия да се забрани издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят, които са уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със „значителни“ корупционни действия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви