Около 2000 души, според румънските медии, излязоха на протест в центъра на Букурещ и в други големи градове, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на шефката на антикорупционната агенция Лаура Кодруца Кьовеши, предадоха БТА и Франс прес.

Министърът твърди, че директорката на Националната дирекция за борба с корупцията е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина.

„Антикорупционната борба не може да прикрие неконституционното, незаконното, клеветническото поведение по адрес на отговорни лица от публичните институции“, каза министърът и спомена, че става дума за недопустими факти. Той съобщи, че задейства процедура по отстраняването на директорката, която е една от най-популярните личности в Румъния.

Според румънските закони президентът е този, който ще вземе решението за съдбата на Кьовеши. Клаус Йоханис, който е десноцентрист и чиито отношения с правителството са обтегнати, винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 г. В изявление той припомни, че на няколко пъти е казвал, че е доволен от работата на антикорупционната дирекция и че поддържа все още тази гледна точка.

Опозиционните десноцентристки партии поискаха пък оставката на Тоадер, обвинявайки го, че е застанал на страната на престъпници.

В доклад от 30 страници днес министърът обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени, че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. Той каза, че тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния. Тоадер визира проектозакон за съдебна реформа, приет в края на 2017 г. от парламента, но критикуван от Европейската комисия и от няколко западни столици, които се опасяваха, че той ще накърни независимостта на магистратите. Няколко членове от този проектозакон бяха обявени за неконституционни.

Самата Кьовеши каза миналата седмица, че атаката срещу нея е атака срещу съдебната институция, подета от обвинени или осъдени хора, които, според нея, искат да дискредитират антикорупционната дирекция. Мандатът на Кьовеши трябва да изтече през април 2019 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви