Жилищната ситуация на бившия министър и настоящ зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков се оказа доста заплетена и със сериозни бизнес нюанси. При преглеждането на имуществените декларации на властта „Сега“ откри, че Нанков досущ като финансовия си колега Владислав Горанов е подслонен в чуждо жилище, за което не плаща наем. В отговор на въпросите на вестника ни зам.-министърът обясни, че от 2011 г. до момента обитава 1/3 от апартамент в столицата, който е собственост на дългогодишна семейна приятелка – Тодорка Сотирова. В замяна Сотирова ползвала безвъзмездно бащината къща на Нанков в Априлци.

Но зад невинното обяснение за жилищния бартер прозират сериозни бизнес зависимости. Точно преди да влезе в политиката, Николай Нанков е бил съдружник в „Африт“ ООД с Елка Сотирова – дъщеря на „семейната приятелка“ Тодорка. Нанков е във фирмата, която печели пари като консултант по проекти, кандидатстващи за еврофинансиране, до 2009 г. След това като активист на ГЕРБ е включен в листите за парламентарните избори, а през август 2009 г. е назначен от първото правителство на Бойко Борисов за управител на Ловешка област. Тогава е само на 25 години.

Младежът, поел губернаторския пост, излиза от „Африт“ ООД, като сменя бизнеса с политиката. През 2011-2018 г. заема различни високи властови позиции – депутат от ГЕРБ, зам.-министър, министър, а фирмата продължава успешното си развитие под ръководството на Елка Сотирова. „През последните години „Африт“ е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и има доста ангажименти като изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Освен в Ловешка област дружеството реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др. Фирмата влиза в обединението АДД ДЗЗД – София, което изпълнява обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско. Участва още в „Кюстендил ОПОС 2017“ и в „АК Варна транс“ ООД, работещи по договори в Кюстендил и Варна, установи разследване на в. „Дума“.

Самата фирма „Африт“ се рекламира като „консултантска компания, предлагаща комплексни услуги в областта на разработването и управлението на проекти, финансирани от европейските фондове, подготовка и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, подготовката на стратегии, анализи и бизнес планове, практическо обучение в областта на европейското финансиране. Наши клиенти са представители на бизнеса, неправителствения сектор, държавната и общински администрации“.

В декларацията си пред КПКОНПИ (комисията „Антикорупция“, която следи политиците за конфликт на интереси) Нанков е посочил, че обитава гратис само 1/3 от жилището на старата фамилна приятелка Тодорка Сотирова в София. Така е, защото дъщерята Елка Сотирова държи другите 2/3 от апартамента. Освен това същото жилище е посочено като седалище на „Медиаблистър“ ЕООД – фирма на Васил Владимиров, който е син на Елка Сотирова. Апартаментът фигурира и като адрес за кореспонденция на други две дружества на Васил – „Аквафонс“ и „Филоксения“. Иначе техните седалища са в бащината къща на Николай Нанков, която според обясненията му пред „Сега“ бабата Тодорка ползва безплатно. „Медиаблистър“ ЕООД е сред изпълнителите на проекти по линия на Европейския фонд за регионално развитие и има разрешение да търгува с цветни метали от 2017 г.“, твърди в. „Дума“.

Николай Нанков обаче не вижда нищо смущаващо във всички тези бизнес обвързаности. „Спя спокойно. Всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не ме е притеснявал и не ме притеснява“, написа той във „Фейсбук“ профила си. Ето още от разясненията му:

„Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ.

Не, нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки. Да, член на моето семейство, а след това и аз, съм имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 – 2009 г., когато съм бил далеч от политиката и публичния живот.

На адреса на апартамента, част от който ми е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знам за това.
На адреса в гр. Априлци, където е родната ми къща, прехвърлена ми през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на „семейната приятелка“, които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията, която е публична и всеки може да направи справка.

Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружества, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София“ .

„На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала“, приключва „Фейсбук“ постът на Нанков.

Това е позицията на зам.-министър на регионалното развитие. Важно е да научим какво мисли по казуса КПКОНПИ – комисията за предотвратяване на корупцията. Засега тя не е декларирала, че проверява Николай Нанков. Председателят й Пламен Георгиев не демонстрира активност и по повод апартамента на финансовия министър Горанов, докато главният прокурор Цацаров не му възложи да разследва в 20-дневен срок казуса с апартамента на Горанов. Прокурор разпита в началото на седмицата министъра, кръстника му Иван Сариев и съпругата му, които са предоставили луксозното жилище безвъзмездно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви