С червена бюлетина на Интерпол да бъдат издирвани четиримата български граничари, които са обвиняеми в Турция за смъртта на бракониер в български води преди 12 години. Това е поискал турският съд преди дни. Въпреки че бяха оправдани от българския съд, миналата година в югоизточната ни съседка започна нов процес срещу тях и се стигна до искането да бъдат издирвани с червена бюлетина. Това се случило на задочно заседание миналата седмица.

На 17 април 2008 година при защита на български териториални води загива турски рибар-бракониер в района на Резово. Четиримата тогава гранични полицаи ­ Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков са оправдани от българският съд, но миналата година Турция започна задочно дело срещу тях.

„Червена бюлетина в Турция издават единствено и само за тероризъм. Не знаем какво да очакваме“, каза Николай Петков.

„Надявам се българската държава в лицето на своите институции, на Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието, на Министерството на вътрешните работи да застане до нас, както досега“, заяви Михаил Цонков.

От Министерството на правосъдието изпратиха становище по казуса до NOVA, в което се казва „дори да има такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти.

Четиримата бивши граничари настояват да бъдат окончателно оправдани.

„Това, че имаме някакви уверения, че няма да ни предадат, мен лично това не ме устройва .Аз искам да бъда напълно оправдан и да се свалят абсолютно всички обвинения от мен и от колегите“, каза Николай Петков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви