Административният съд София-град oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Българската агeнция пo храните (БАБХ), с ĸoятo се изискваше фирмата „Eвpoлaб 2011“ дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт „Kaпитaн Aндpeeвo“. Решението на съдия Ванина Колева е от 14-ти юли и не е окончателно, съобщава сайтa „Defacto.bg“.

Междувременно от Върховния административен съд (ВАС) съобщиха, че се е произнесъл окончателно по три жалби на отстранената фирма. От решенията произлиза, че Агенцията по храните незабавно и безусловно трябва да прекрати действията си, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по товарите, съгласно Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г

Пред „Дневник“ зам.-министърът на земеделието Иван Христанов определи решението на съда като „на пръв поглед необосновано“. (Коментарът на Христанов четете по-долу.)

От 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вноса от трети страни за сметка на частната фирма „Евролаб 2011“. Тогава заместник-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи, а му е предлаган и подкуп, заради което му бе назначена и охрана. По първоначални данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева от това, че проверките са правени от частна фирма.

Административния съд: Няма доказателства, че „Евролаб 2011“ трябва да спре да работи

С определението на Административния съд се отменя пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa изпълнитeлния диpeĸтop нa Бългapcĸaтa aгeнция пo бeзoпacнocт нa xpaнитe Xpиcтo Дacĸaлoв oт 1 юли тази година. С нея се разпорежда нa “ Eвpoлaб 2011″ дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния в зoнaтa нa гpaничния пyнĸт „Kaпитaн Aндpeeвo“. Според съдия Ванина Колева, Агeнциятa пo xpaнитe нe e дoĸaзaлa дoвoдитe cи зa пpeдвapитeлнoтo изпълнeниe пo пpeĸpaтeния дoгoвop.

Позицията на БАБХ по делото, е че е недопустимо „чacтният интepec нa eднo дpyжecтвo, a cъщo дopи и бългapcĸият интepec, дa имaт пpeвec нaд интepeca нa вcичĸи гpaждaни нa Eвpoпeйcĸия cъюз“.

Дoгoвopът зa нaeм e cĸлючeн нa 31 дeĸeмвpи 2021 г., въпpeĸи изpичнa зaбpaнa нa миниcтъpa нa зeмeдeлиeтo Ивaн Ивaнoв дa нe бъдaт пoдпиcвaни нoви ĸoнтpaĸти, извън тeзи пo oбщecтвeнитe пopъчĸи. He e изчaĸaн и 14-днeвeн cpoĸ зa oбжaлвaнe. Haeмнaтa цeнa зa плoщ oт нaд 2000 ĸв. м e 5000 лв. мeceчнo. Зa сравнение тoчнo тoлĸoвa ca били пpиxoдитe нa дpyжecтвoтo ĸoнтpoльop, нo нa чac.

Върховният съд: Неоснователни действия от страна на агенцията по храните

От Върховния административен съд (ВАС) съобщиха, че са се произнесли по още три жалби на дружеството „Евролаб 2011“, като по тях съдът е установи неоснователни фактически действия на администрацията на БАБХ във връзка с товаро-разтоварната дейност на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Видно от входящите номера на жалбите те постъпват в съда в рамките на три седмици. Въпреки това не са образувани веднага, а на 8 юли (трите в един ден, за това имат поредни номера). Разпределени са също в един ден – на 11 юли лично от председателя на съда Георги Чолаков, като едното дело е разпределено лично на него. Става въпрос за нарушения на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите дейности, които гарантират прилагането на законодателството в областта на храните, фуражите и здравеопазването на животните.

Първото дело е образувано срещу разпореждане на Хасковския административен съд, с което се отхвърля искането за прекратяване на действията на агенцията на храните. Върховните магистрати нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ.

Според съда забраната към служителите на „Евролаб 2011“ ЕООД не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт. „С издадената от изпълнителния директор на БАБХ Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 г., на „Евролаб 2011“ не е забранено да извършва дейност като оператор, както и на дейности по представянето на стоки пред лицата, извършващи официален контрол (служителите на БАБХ). И в следваща заповед на изпълнителния директор на БАБХ – № РД 11-995 от 19 май 2022 г., никъде не се създават забрани за извършване на товаро-разтоварни дейности от страна на операторите, какъвто в случая се явява „Евролаб 2011“.

С нея е изменен ценоразписът на платените услуги, които агенцията извършва, като са определени нови такси. Една от таксите е за товаро-разтоварни дейности от граничния пункт на транспортни средства, превозващи товари от трета страна. На база на така въведената такса обаче, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно с фактически действия забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно Регламента са под техен контрол. БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности. Съгласно Регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности“, става известно от съобщението на съда.

Съдът приема, че становището на изпълнителния директор на агенцията, че товаро-разтоварната дейност е част от официалния контрол, е незаконосъобразно. Заради това той включва нова такса от 400 лева в ценоразписа на БАБХ за товарене и разтоварване. Съгласно регламента обаче агенцията няма право да извършва тези дейности. Операторът, под чиито контрол са стоките след влизането им в България е задължен да осигури достъп до стоките и животните, които ще се изследват.

Различно е положението със самото вземане на пробите, което е задължението на държавния контрол (в този смисъл е определение 6535 от 30 юни 2022 г. по адм. дело №6003 от 2022 г). Върховните магистрати приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и затова отменят разпореждането на първоинстниционния съд. Определението е окончателно.

Второто дело е срещу заповед на директора на агенцията по храните. „Евролаб“ оспорва определение на Административен съд София – град (АССГ), с което жалбата му е оставена без разглеждане. Върховните магистрати потвърждават, че определението на първоинстанционния съд е правилно и го оставят в сила. Причината е, че в оспорената заповед не се съдържат волеизявления, с които да се нарушават или застрашават права, свободи или законни интереси на „Евролаб 2011“ ЕООД. С нея се разпорежда всички проби, считано от 20 май 2022 г., да се изпращат за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ.

„С тази заповед обаче изпълнителният директор на БАБХ не отменя Заповед № РД 09-1432/21.12.2012 г. на министъра на земеделието и храните, с която „Евролаб 2011″ ЕООД е определена за лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци“, става известно от определението. Върховните магистрати приемат също, че с нея лабораторията към БАБХ не е определена и за единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт. Поради тези причини върховните съдии оставят в сила определението на първоинстанционния съд като постановено в съответствие с материалния закон.

С третото дело се връща за ново разглеждане на първоинстанционния съд казуса с пробите от пратки на плодове и зеленчуци с произход от Турция. С писмо от 18-ти май е разпоредено пробите да се пращат на централната лаборатория.

„По този начин на практика държавната лаборатория се определя за единствена и изключителна лаборатория и се отнема правото на лабораторията на жалбоподателя, която е надлежно регистрирана и не е заличена по предвидения в закона, да извършва тази дейност. Подобно разпореждане липсва обаче в Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 г. Въпреки че писмото представлява вътрешнослужебен акт, съгласно решение на Конституционния съд, когато той засяга законни права и интереси на определен кръг лица, те имат право на съдебна защита, какъвто е настоящият случай“, става известно от съобщението на ВАС.

„С оглед на гореизложеното върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд неправилно е приел, че с оспорения акт не се засягат пряко и непосредствено правата и интересите на жалбоподателя. Поради това определението се отменя и делото се връща на административния съд София град за продължаване на съдопроизводствените действия“, завършва съобщението.

Зам.-министър Иван Христанов: Съвпаденията са прекалено много

„За съжаление не сме виждали решението на Върховния административен съд заедно с мотивите, но когато го получим и видим аргументацията му, ще можем да го анализираме и да предоставим отговор за него. На пръв поглед изглежда като че ли необосновано“, коментира пред „Дневник“ зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов.

Той вижда връзка на днешното решение на съда с информация, която е предоставил на ГДБОП през изминалите почивни дни. Освен това посочи и че е получил информация, че предстои медийна атака и че на над 50 медии, свързани, а и извън кръга на „свързаните със задкулисието“, са предлагани солидни суми за това.

„Споменах вчера, когато подадохме сигнала до ГДБОП, че в рамките на тази седмица ще бъде активирана скъпа и масова кампания, която има за цел да принизи и омаловажи усилията на държавата досега по отношение на „Капитан Андреево“, коментира Христанов.

Той обясни, че атаката е насочена както към Българската агенция за безопасност на храните“ (БАБХ), така и към конкретни лица – него самия, към депутата от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски, настоящия изпълнителен директор на БАБХ проф. Христо Даскалов и премиера Кирил Петков.

„Сега изведнъж ВАС излиза с решение, което можем да определим, поне съдейки по медийните публикации, на прима виста като озадачаващо. Въпросът е имаме ли съвпадение или не и ако нямаме, възможно ли е това да е просто спусъкът, който да даде началот на залпа. На мен ми се иска да няма връзка, но честно казано съвпаденията стават много“, добави още зам.-министърът.Иван Христанов: Капитан Андреево е войната между мафията и хората, които искат европейска България

„Дейността, която те се опитват да извършват, е била започната тази година в контекста на драстични насрушения на законодатеолството на страната. Първо, тези нарушения не позволяват да се продължава по този начин, защото това прави всички, които се опитват да го канализират, съучастници. Има договор, който сам по себе си е нищожен и съдът ще трябва рано или късно да се произнесе по тази тема“, коментира Христанов бъдещите в отговор на въпрос какво предстои.

„Очевидно въпросните лица разчитат да им се възстанови дейността по други начини. Твърде жалко е, че ВАС има роля в това решение. Отделно, в самото опериране на фирмата има драстични нарушения, които предпоставят, че тя не може да извършва точно тези дейности, които ВАС твърди, че може“, добави зам.-министърът и посочи, че БАБХ и министерството ще опитат да обяснят тези обстоятелства пред съда. Граничните пунктове са публична държавна собственост и там не може да се променя предназначението на имотите, каквото е направено с договор и по думите на зам.-министъра ще бъде напомнено на съда, че един договор не отменя действащото българско законодателство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar