Софийският апелативен съд излезе на 26 март с окончателно определение, с което потвърждава прекратяването на наказателното производството от страна на прокуратурата, и прекратява повдигнатите обвинения за продажбата на „Каолин“ срещу Иво Прокопиев (съиздател на „Капитал“ и „Дневник“), Иван Ненков и Константин Ненов. Причината за прекратяването е липса на извършено престъпление.

През юли 2018 г. Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми тримата акционери в „Алфа финанс холдинг“ АД по обвинение в трансформация на незаконно имущество за това, че през 2012 г. като длъжностни лица – членове на съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ АД, са преобразували имущество чрез покупко-продажба на акции от капитала на „Каолин“ АД, за което са знаели, че е придобито чрез „тежко умишлено престъпление“.

Досъдебното производство беше прехвърлено за кратко (и впоследствие върнато обратно) от Софийската градска прокуратура към Специализираната прокуратура. То е сред делата, използвани за натиск, включително чрез показни акции и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев заради редакционната политика на „Капитал“ и „Дневник“.

Досъдебното производство беше прекратено на 23 октомври 2020 г. от Софийската градска прокуратура. Независимо че в постановлението на СГП се посочва, че при многобройните извършени проверки не са открити нарушения в дейността на „Каолин“ АД, не е формулирано коректно правното основание за прекратяване, поради което то е обжалвано пред съда от адвокатите на обвиняемите в тази му част.

След няколко междинни съдебни акта и обжалвания окончателният съдебен акт на Софийския апелативен съд уважава жалбата на обвиняемите и коригира правното основание за прекратяване на наказателното производство – на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл. 24, ал. 1, пр. 2 от НПК, тоест поради липса на извършено престъпление.

Решението на Софийския апелативен съд за липсата на престъпление в действията на Иво Прокопиев и съдружниците му в „Алфа финанс холдинг“ АД при продажбата на контролния пакет акции от „Каолин“ на фондовата борса е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви