Парламентарната комисия по земеделие отложи спорните поправки в Закона за рибарството и аквакултурите, чието приемане би спасило незаконна постройка на плажа в „Росенец“, където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. За скоростното внасяне на промените съобщи по-рано съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Изненадващото отлагане на поправките стана по искане на депутати от „Воля“, „Коалиция за България“ и ДПС с мотив, че не са сагласувани с Брюксел.

Другата изненада беше, че в заседанието на комисията се включиха рибари от Бургас, които пламенно защитиха предлаганите от ГЕРБ поправки и атакуваха Христо Иванов, който преди ден призова депутатите да не гласуват поправката „Догансарай“.

Рибарите от Бургас в защита на ГЕРБ

Димитър Янчев от сдружение „Морски сговор“ заяви пред депупатите от агрокомисията, че Христо Иванов е против Закона за рибарството и аквакултурите, защото това било своеобразно негово отмъщение срещу рибарите от Бургас, които не подкрепили акцията му в парк „Росецен“ през юли м.г. Тогава съпредседателят на ДБ „акостира“ с гумена лодка на плажа пред сарая на Доган и бе изгонен от служители на НСО, въпреки че теренът е публична собственост и достъпът до него би следвало да е свободен за всички.

Янчев твърди, че преди акцията си на 7 юли 20201 Христо Иванов посетил рибарското селище „Ченгене скеле“ в местността „Росенец“, за да поиска подкрепа от обитателите му. Идеята била те да блокират с лодките си имението на Доган, но рибарите отказали с мотива, че „не се занимават с политика“.

Това е лъжа

Пред Mediapool Христо Иванов определи цялата история като лъжа.

„Това е лъжа. Аз не съм искал от тях никаква помощ. Хубаво е да обслужваш ГЕРБ, но е лошо да лъжеш и е потенциално подсъдно. Нямам нищо против узаконяването на постройките на бившите рибари, но тези текстове трябва да гарантират, че не се узаконява Догансарай, каза той.

Гласуването на поправката бе отложено за неопределено време с мотив, че промените не са съгласувани и одобрени от ЕК. Подобно развитие устройва ГЕРБ, тъй като твърденията за колаборация с Доган не ги устройват предизборно.

Кой, кога и защо написа поправките?

На 18 януари Христо Иванов заяви, че депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане обявената за незаконна постройка на плажа в „Росенец“, където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС, ще може да бъде запазена. Става дума за двуетажна къща, построена на самия пясък, на метри от водата. За премахването ѝ бе издадена заповед от община Бургас миналия август. До разрушаване така и не се стигна, защото формалният собственик на Сарая – фирма „Стрейтлайн“ на арх. Калин Тихолов, оспорва. Жалбата му бе отхвърлена от административния съд в Бургас, но това решение бе отменено от Върховния административен съд. Така премахването на сградата бе блокирано.

Любопитен е фактът, че промените в Закона за рибарството и аквакултурите бяха внесени от депутати от ГЕРБ, сред които и Вежди Рашидов,ден преди парламентът да излезе в коледна ваканция. Димитър Янчев заяви пред комисията по земеделие, че поправките били изработени от неговото сдружение и община Бургас преди 2-3 месеца.

Внесените текстове обаче променят само преходните и заключителни разпоредби на този закон, с които пък се пренаписва Законът за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата.

Така оформените текстове гласят, че строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими. За целта постройките трябва да изпълняват няколко условия. На първо място трябва да са в територии с одобрен общ устройствен план. След това трябва да съответстват на „общата структура и преобладаващия режим на територията“ и да не се опасни и негодни за ползване. Освен това в промените се посочва, че производства, започнали преди влизането в сила на този закон, се прекратяват.

Към законопроекта няма мотиви.

Борбата тук е за статута на Доган като човек, който е над закона. Като човек, за който работят всички институции„, заяви Иванов в живо включване от „Росенец“.

Според него яхтеното пристанище на Догансарай лесно може да мине за рибарско с някои врътки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar