След като преди месеци ВМРО се оказа най-гласовитата формация по темата за „настъпващия дженрър“ и заплахите от него, като създадоха изкуствена истерия около Истанбулската конвенция, сега партията влиза във втори подобен скандал.

Този път темата е още по-абсурдна, а именно убеждение на ВМРО, че коснпиративно се готви „легализиране на педофилията“.

„Скандалните опити за легализиране на педофилията трябва да се посекат в зародиш“, се казва в официално прессъобщение, разпратено в сряда вечер. От партията на вицепремиера Каракачанов се заричат да не допуснат това да стане, а напротив – да противодействат с всички сили. Най-вече с организиране на „широка дискусия със специалисти“.

В текста на прессъобщението се обяснява, че „патриотите“ реагират „като отговор на станалите публично достояние чернови на новите класификации на диагнозите на Световната здравна организация и на американския класификатор на диагнозите“.

От партията твърдят, че „педофилията ще започне да се разглежда като безобидно психическо разстройство, а не като тежка диагноза, която изисква лечение и е несъвместима с обществото“.

Говорейки за „чернови“ на документите от СЗО, които станали публично достояние, очевидно партията не е разбрала, че „черновата“ е достъпна от месеци на сайта на здравната организация. А неразбирането пък вероятно се дължи на факта, че формацията се позовава на медии с меко казано странна репутация, публикували не веднъж фалшива информация.

„Освен предложението трансджендърите да не бъдат третирани като психичноболни педофилията ще започне да се разглежда като безобидно психическо разстройство, а не като тежка диагноза, която изисква лечение и е несъвместима с обществото. Тези заключения са направени на 11-ата международна класификация на болестите, която ще влезе в сила от 2022 г.“, предупреждават от партията на Каракачанов.

След което веднага правят политически извод, в който основен враг на народа се оказва „либерализмът“. „Ето защо ние, Патриотите от ВМРО, за пореден път заклеймяваме подобни либерално-мракобесни „нови тенденции“. Категорично сме против всякакъв род сексуални изкривявания да се узаконяват като „природни дадености“ и „нормални човешки състояния“. Педофилията е престъпление не само спрямо невинните жертви, но най-вече срещу човечеството“, се казва в позицията на ВМРО.

За какво става дума

Тук тезата на вицепремиера и формацията му, базираща се на „медийни твърдения“, се сблъсква в фактическите обстоятелства.

Проектът за ICD-11 (11-та международна класификация) е публикуван от месеци. А в него няма и помен от „легализиране на педофилията“.

В новата класификация педофилията е в главата „Ментални, поведенченски и свързани с развитието на нервната система разстройства“, подглава „Парафилни разстройства“,

„6D32 – Педофилно разстройство.

„Педофилно разстройство се характеризира от продължителни, концентрирани и интензивни прояви на сексуална възбуда – проявяваща се чрез упорити сексуални мисли, фантазии, подтик или поведение – с участието на предпубертетни деца. В допълнение, за да бъде диагностицирано педофилско разстройство, индивидът трябва да е предприел действия в резултат на тези мисли, фантазии или подтик или да бъде подчертано разстроен от тях. Тази диагноза не се отнася за сексуалното поведение сред пред- или постпубертетни деца с техни връстници.“

Любопитен момент, че класификацията е разширена в сравнение с действащата в момента.

Според „Клуб Z“ текстът отреден на педофилията в настоящия документ е с“F65 – Разстройства, свързани със сексуални предпочитания: Сексуално предпочитание към деца, момчета или момичета или и двете обикновено в предпубертетна или ранна пубертетна възраст.“

Новата инициатива на ВМРО удивително напомня истерията, която обзе българското общество и най-вече политическите среди, преди несъстоялото се приемане на Истанбулската конвенция. Според различни тълкувания на документа от функционери на патриотите с текстовете се въвежда „трети пол“, при положение, че преводът на понятието „джендър“ няма нищо общо с това.

Не на последно място – проверка на Mediapool сред депутатите от Обединените патриоти показва, че повечето от тях категорично не знаеха какъв е проблемът с класификатора на СЗО. Някои дори допуснаха, че това е позиция „писана на коляно“ от вицепремиера Каракачанов и само „той си знае какво има предвид“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви