Акция за промени в трудовото законодателство. Синдикатите организират подписка сред работещите в цялата страна. Сред исканията са увеличаване на ставката за нощен труд и гаранции за реалното отчитане на извънредния труд. До края на годината трябва да бъдат събрани 100 000 подписа, за да бъдат внесени в правителството в началото на следващата година.

Вергил Христов е полицай от 20 години. Всеки месец му се налага да дава по около 8 нощни дежурства.От 2007 г. за всеки положен час нощен труд получава по 25 стотинки над заплатата.

Вергил Христов – зам.-председател на СФСМВР: 25 стотинки, според нас, освен че са крайно недостатъчни са и един вид подигравка към хората, които полагат такъв труд.

Синдикатът на служителите в МВР ще подкрепи подписката на КНСБ и КТ „Подкрепа“, които искат ставката за нощен труд да се обвърже с минималната работна заплата. Настояват така нареченото сумирано изчисляване на работното време да може да се въвежда само в производства с непрекъснат режим на работа.

Пламен Димитров – президент на КНСБ: Прилагането му в други сектори други браншове, в това число и публичния сектор без никаква причина е с една единствена цел – злоупотреба и нарушаване на правата на хората. Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“: В българското законодателство има текстове, които са в нарушение на Европейски директиви, което по принцип не би трябвало да е възможно.

От началото на годината в Главната инспекция по труда са подадени около 1000 сигнала за нарушения, свързани с работното време, почивките и извънредния труд. Извършени са над 30 000 проверки. Откритите нарушения са около 9500.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви