Румънското правителство промени с извънредно постановление няколко закона за съдебната система. С промените се въвежда нови изисквания за прокурорите, работещи в Националната агенция за борба с корупцията и в звеното за борба с организираната престъпност, съобщи електронното издание „Болкан инсайт“. Те трябва да имат трудов стаж от минимум 15 години, за да могат да работят в тези две структури, а не както досега – между 8 и 10 години опит. Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар се оплака, че постановлението ще повлияе върху многобройните разследвания, тъй като доста от прокурорите в антикорупционната служба и отдела за борба с организираната престъпност имат по-малък от изискуемия 15-годишен стаж. „Трудно е да си представим как ще бъдат приключени случаите, към които всички проявяват интерес, без Румъния да плаща огромни обезщетения заради решения на Европейския съд за правата на човека“, каза Лазар.

Новото правило ще засегне разследването на употреба на сила от полицията срещу антиправителствените демонстранти на 10 август, както и проверката срещу лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня за злоупотреба с еврофондове. Прокурорката, на която е поверен този случай, има само осем години трудов стаж.

Правителственото постановление също така ограничава правомощията на президента в сферата на съдебните въпроси. Премиерът на Румъния Виорика Дънчила твърди, че документът е приет след консултации с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и с Венецианската комисия. Преди да влезе в сила, правителственото решение трябва да бъде одобрено от парламента.

В края на м.г. румънският парламент одобри спорна съдебна реформа, в основата на която стоят три закона – за статута на съдиите и прокурорите, за съдебната организация и за организацията и функционирането на Висшия съвет на магистратурата. Президентът Клаус Йоханис, опозиционните партии и Върховният касационен съд се опитаха да я блокират в Конституционния съд. Висшите магистрати обаче решиха, че промените не са в разрез с конституцията и държавният глава се оказа задължен да ги ратифицира миналата седмица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви