Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня е завел дело срещу Европейската комисия за водено срещу него разследване за злоупотреби с евросредства, съобщи Евронюз. Искът в Съда на ЕС в Люксембург е внесен заради обвиненията срещу Драгня в разследване на службата на ЕК за борба с измамите ОЛАФ. Въз основа на него румънската служба за борба с корупция ДНА предяви на Драгня и още 6 души обвинения за злоупотреби с 21 млн. евро по инфраструктурен проект на строителната компания „Тел Друм“ по времето, когато Драгня е председател на Окръжния съвет на Телеорман през 2000-2012 г. Драгня, който сега е председател на долната камара на парламента, отрича обвиненията. Лидерът на управляващата партия в Румъния атакува в съда Еврокомисията в момент, когато страната му пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. Вчера Букурещ официално откри своето европредседателство.

Междувременно бившата шефка на ДНА Лаура Кодруца Кьовеши заведе дело срещу Румъния в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради уволнението си. Тя бе отстранена от президента Клаус Йоханис след мощен натиск от страна на правителството и намеса на Конституционния съд, който го принуди да изпълни волята на кабинета. Кьовеши твърди, че човешките й права са били нарушени при уволнението й, защото не й е била дадена възможност да изрази позицията си по мнението на кабинета. Искът е внесен през декември м.г., съобщи „Романия инсайдър“. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер коментира, че решението на Конституционния съд не подлежи на санкция от съда в Страсбург.

АНТИКОРУПЦИЯ

Кьовеши бе начело на антикорупционната агенция 5 г., от 2013 до юли 2018 г., и през този период службата и прокурорите в нея предявиха десетки обвинения срещу бивши и настоящи премиери, министри и водещи политици в страната. От идването си на власт през 2016 г. социалдемократите предприеха стъпки за ограничаване на дейността на службата и за спорни промени в съдебната система на страната. 6 месеца след уволнението на Кьовеши агенцията е без ръководител. Президентът Клаус Йоханис завчера за втори път отказа да назначи предложената от кабинета прокурорка Адина Флоря за шеф на ДНА. Самата Флоря пък ден по-рано обяви, че напуска службата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви