Остро недоверие към прокуратурата пролича от думите на президента Румен Радев, който посети Козлодуй вчера. Държавният глава направи коментари след въпроси за разпитвани от държавното обвинение служители в президентската институция. „Не бързам със своите действия и по отношение на г-н Пламен Узунов. Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване, но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри, това за мен е недопустимо. Едно такова заиграване е несъвместимо с демокрацията“, заяви президентът. По думите му този казус е много по-важен, отколкото действията на Узунов, за които може да реши само и единствено съдът.

Радев продължава да настоява за независима експертиза на изтеклите в медиите записи, за които се твърди, че са на Бойко Борисов. Според него проверката не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. В един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера, напомни той. Записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и на Европа кой и как управлява, подчерта президентът. Помолен да коментира призивите от записа към президента да се подхожда с подигравка и насмешка, държавният глава изрази надежда приоритетите в управленските политики на министър-председателя да не са интригите. „Върнете се в този период, за който се отнася записът, а и не само за този период, вижте какво се излъчва по новините. Сами си направете преценка дали наистина така е било излъчено по новините и това веднага ще ви даде отговор на въпроса дали са автентични записите“, посочи той.

Президентът отново подчерта, че е необходим „еднакъв аршин“ от прокуратурата за всички и фокус върху огромните злоупотреби. „Там, където изтича обществен ресурс, там, където има огромна корупция, категорично независими експертизи, установяване на истината. Нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде“, заяви държавният глава. Радев призова да се разследва всичко, за което има подозрения, че е нарушение на закона, но това да става по ясни правила. „Има Конституция и не трябва прокуратурата да показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други случаи. Това срива доверието“, напомни Радев.

Президентът смята, че срещите му от последните седмици показват, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото. „Еколозите защитиха българската природа, българският съд отстоява своята самостоятелност, хората масово излизат и настояват за промяна и тази промяна е неизбежна. Репресиите могат само да я ускорят“, каза държавният глава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви