Във Великобритания Избирателната комисия, която е органът, който следи партийното и избирателното финансиране, реши да започне разследване на финансирането на ремонта на апартамента на премиер Борис Джонсън на Даунинг стрийт, тъй като „има основания да се смята, че може да има злоупотреби в частта за политическите дарения“.

Все повече се засилва натискът върху Борис Джонсън да разкрие как е платено за ремонта на Даунинг стрийт след като бившият му първи съветник Доминик Къмингс каза, че е „имало план дарители тайно да поемат разходите“.

Пред депутатите в парламента премиерът заяви, че е покрил разходите за ремонта лично, но не уточни кой е платил първоначалната сметка.

Въпреки че не е против правилата да се получават дарения, политиците трябва да ги декларират публично, така че да е ясно кой дава парите, как се харчат те и дали не става дума за сделка от типа „пари срещу влияние“.

Избирателната комисия има правомощия да разследва дали такива дарения са направени законно и може да налага глоби или да прехвърля случаите на полицията.

По принцип премиерът получава годишна субсидия от средствата на данъкоплатците в размер на 30 000 паунда за ремонт на резиденцията му, но има съобщения, че сметката за последния ремонт надхвърля 200 00 паунда, така че има много неизвестни кой каква част от сумата е платил.

Днес в Камарата на общините, по време на традиционните въпроси към премиера, лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър обвини правителството и лично Борис Джонсън, че са затънали в „мръсни игри, шуробаджанащина и скандали“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви