Мащабната операция по издирването и залавянето на четирима разбивачи на банкомат в Сапарева баня миналия ноември приключи, както и започна – фарсово. След споразумение с прокуратурата четиримата мъже, гонени и причаквани месеци наред, получиха по шест месеца затвор, като ще им се приспадне задържането в ареста.

Банкоматът на ДСК в Сапарева баня бе взривен преди година. При пътуването от Дупница към Перник четиримата заподозрени, които бяха с две коли, се натъкнаха на полицейска засада край село Боснек – там зад завоя ги чакаха десетки полицаи. Преследваните успяха да избягат, като свиха с колата си в дерето край пътя, а след това избягаха пеш и се скриха в близката гора. Единият – шофьор на пилотната кола, беше заловен същия ден и обвинен като помагач, скоро беше заловен и друг, но останалите двама бяха търсени месеци наред.

МВР организира мащабна акция по издирването им. Бяха включени хеликоптер, друга техника на МВР, Специализираният отряд за борба тероризма, следови кучета и стотици служители. Бегълците обаче успяха да се измъкнат. Двама от тримата бегълци все пак бяха задържани, но месеци по-късно, и то по случайност. 40-годишният К.И. – Джонката и К.М. – Свещичката, на 35 години, пътуваха с „Фолксваген Голф“ към село Студена при ареста им. По това време в пернишкия кв. „Църква“ имало патрул на пътната полиция. Полицаите подали знак на идващата кола, но тя спряла на около 150 м разстояние, двамата мъже слезли и побегнали, прескачайки огради и минавайки през дворовете на къщите в квартала. Единият дори се опитал да се скрие във водите на Струма.

Няколко месеца след този арест и четиримата се признали за виновни и са сключили сделка с прокуратурата, а съдът е одобрил. Според прокуратурата преди взривяването на банкомата те са откраднали и кола от столичния кв. „Овча купел“, за да извършат обира. При самото взривяване на машината са причинени вреди за над 20 хил. лв., съобщават от държавното обвинение. На откраднатата кола са причинени щети за 2900 лв. От самия банкомат пък е взета касета с 8700 лв. Според прокуратурата всички щети са били възстановени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви