Президентът Румен Радев смята специалните служби за „сериозно реформирани“ и очаквано се обяви срещу смяната на шефовете им, които бяха назначени от служебното му управление.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)отдадоха реакцията му на нежеланието да се смени модела, по който работи сектора, и потвърдиха заявката си за законови промени, които да го преформатират.

Смяната на шефовете на службите минава през президентството, защото те се освобождават и назначават с указ на държавния глава. През последните години Радев системно показа, че не е готов да загуби лостовете си за влияние в тях, и се противопоставя на опитите за промяна на статуквото.

По-късно той продължи атаката си към ПП-ДБ, като с нескрито нежелание връчи на акад. Николай Денков втория мандат за съставяне на кабинет и посъветва той да не бъде изпълнен.
„Искат да обезглавят ръководството на службите“

„Службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. Сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства“, коментира Радев, визирайки разпространения запис от заседанието на „Продължаваме в промяната“, в който се обсъжда необходимостта от спешна смяна по върховете на службите.

Радев не коментира периодичните скандали в сектора, но обърна внимание, че ДАНС е била удостоена с награда „Джордж Тенет“ за „изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ за образцово взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията“.
Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС – в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори“, допълни той.
Атанасов: Президентът не трябва да назначава шефовете на службите

По-късно съпредседателят на „Демократична България“ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов коментира, че Радев е засегнат от готвените промени в специалните служби.
„Имам чувството, че президентът е засегнат от това, че ще внесем в Народното събрание законопроекти, с които да се промени начина, по който се управляват службите за сигурност. Съгласно Конституцията Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната. Президентът няма отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата той да назначава шефовете на службите. Тези, които са на постовете сега, бяха назначени от него по предложение на неговото служебно правителство“, посочи Атанасов.

Той припомни, че съгласно българското законодателство преди да бъде назначен ръководител на службите трябва да бъде проучен за надеждност, включително към нашите партньори от НАТО.

„Не мога да разбера за какво национално предателство се говори. Ако партньорските служби нямат доверие на шефовете на службите той няма да получава надеждна информация“, посочи Атанасов.

В разпространение от Радостин Василев се чува как на заседанието на ПП се обсъжда „синхронизиране на имената (на шефовете на службите, б. р.) с посолствата“ и други въпроси. От ПП обявиха, че това отразява необходимостта от доверие с евроатлантическите ни партньори и е заложено в българското законодателство.
Какво предлагат ПП и ДБ?
Двете партии по-рано предложиха шефовете на специалните служби, както и главният секретар на МВР, да не се назначават с укази на президента, както е досега, а от Министерския съвет.

Освен това те предлагат още Националната служба за охрана (НСО) да премине от президента към министъра на отбраната.
Алабализми и други въпроси

Президентът за пореден път атакува „Продължаваме промяната“ и коментира, че проблемът, свързан със записите, засяга дълбоко моралните устои на политическата класа, а това води до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността.

„Алабализмите не са мой прийом, очевидно те са прийом на други хора. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали предвид. Както следва да обяснят и много други неща“, каза Радев в коментар на една от фразите в записа.

Той каза още, че че много трудно би допуснал на масата на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) „някои хора“ след изтеклите записи и предвид това, че на заседанията се обсъжда класифицирана информация.

Президентът коментира, че няма информация българските служби да са се свързвали с южноафриканските преди убийството на Костадин Каменов – Къро.

„Не, нямам такава информация, не разполагам, но в момента се прави всичко възможно, работи се в тясно взаимодействие с южноафриканската страна за установяване на всички факти и обстоятелства около това разследване, което се води. И наистина трябва да използваме всички възможности на партньорските служби, това също се прави, за да стигнем до поръчителите и извършителите на това убийство. Все още не са ясни мотивите, не са ясни извършителите, но това са изключително тревожни явления. Не трябва по никакъв начин да допускаме България да се върне обратно в 90-те години“, посочи Радев.

В понеделник Радев, заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната Емил Ефтимов, наблюдава съвместното учение на български, американски и италиански военни „Отбранителен щит 23“ на полигона „Нова село“ край Сливен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar