Федералните прокурори във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник повдигнаха първите обвинения срещу лица, замесени в бунта в Капитолия, предаде „Спутник“. Документите, получени от Politico, посочват две лица: Марк Джеферсън Лефингуел и Лони Лерой Кофман.

Лефингуел е с шест обвинения, сред които гражданско неподчинение; неразрешено влизане и престой в институция, както и употреба на физическо насилие.

Що се отнася до Кофман, общо 17-те обвинения включват притежание на нерегистрирано огнестрелно оръжие, носене на пистолет без лиценз и незаконно притежание на боеприпаси. Той обаче не е обвинен в престъпление, свързано с участие в бунтовете в Капитолия.

Жалбата се представя пред голямо жури, което по-късно ще реши дали да повдигне обвинение срещу някого по неговите обвинения.

Комисия по вътрешните правила в Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес) започна обсъждането на следващите законодателни ходове, които ще се предприемат след последните събития във Вашингтон, предаде „Гардиън“.

На ход е 25-та поправка на Конституцията. В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата, гласи текстът ѝ.

Очаква се тази нощ Камарата в пълен състав да гласува, след като приключи дебатът.

Доументът обаче беше блокиран в понеделник от републиканците.

Пенс не даде никаква индикация, че е готов да продължи по този курс, който би включвал позоваване на 25-та поправка на Конституцията, включително гласуване с мнозинство от кабинета за сваляне на Тръмп, преди да напусне поста на 20 януари.

Останаха само дни за президентството на Тръмп, Камарата също се готви и за импийчмънт на Тръмп тази седмица. Председателят на парламента Нанси Пелоси се опитва първо да окаже натиск върху републиканците да обяснят на Тръмп, че е време да си ходи.

Тръмп е изправен пред едно обвинение – „подбуждане към бунт“ – заради насилието в Капитолия на САЩ.

При него загинаха десетки, а много други бяха задържани.

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп отказа да поеме отговорност за ролята си в избухването на безредиците в Капитолия. Според него думите му на митинга във Вашингтон преди да възникне насилието са били „напълно уместни“.

Тръмп нарече подготовката за нов импийчмънт в Конгреса „абсолютна нелепост“ и подчерта, че причиняват „огромен гняв“.

Американският лидер отбеляза, че не иска насилие.

Изпълняващият длъжността секретар по вътрешната сигурност Чад Улф се оттегля от поста. Оставката на Улф идва на фона на разкритията за подготвяни въоръжени акции от крайни привърженици на Доналд Тръмп.

Улф, който отговаряше за вътрешната сигурност в продължение на 14 месеца, е поредният министър от екипа на Тръмп, който подава оставка след нападението срещу американския Конгрес. Преди него се оттеглиха министърът на образованието Бетси Девос и министърът на транспорта Илейн Чао.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви