Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе в прокуратурата сигнал срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чиито складирани отпадъци предизвикаха пожар и затвориха автомагистрала „Струма“. От районната екоинспекция заявиха, че лицензът на фирмата вероятно ще бъде отнет. Преминаването в участъка от магистралата между пътните възли „Дупница“ и „Бобошево“ и вчера остана ограничено в двете посоки, а трафикът се пренасочваше по обходен маршрут. Под аутобана са били складирани тонове отпадъци, основно пластмасови, които се запалиха във вторник успоредно с горски пожар в Дупница.

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на града, но кметът издаде заповед за бедствено положение за част от населените места. Екипи на Областното пътно управление проверяваха основите на моста и дали има компрометирани елементи. Има съмнения за състоянието на три от колоните.

Оказа се, че магистралата е построена върху част от терен, в който от години се складират отпадъци на „Феникс ресурс“. Защо складът не е затворен или преместен няма обяснение. Собственикът на фирмата за вторични суровини Кольо Илиев призна, че не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковки от лекарства да бъдат съхранявани под моста на магистралата, сметта е трябвало да отидe за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“. По думите му пожарът е заради нещо, хвърлено от магистралата.

Фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали. За последните 5 г. дружеството е санкционирано три пъти, наложените глоби са за почти 20 000 лева. Едната е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга глоба е за запалване на същото сметище през 2014 г., когато магистралата още не е минавала оттам.

Екологът Тома Белев настоя да се търси отговорност от МОСВ. Той попита кой е разрешил без екооценка ТЕЦ „Бобов дол“ да гори подобни отпадъци. По темата се изказа и Бойко Борисов. „Има прокурори, да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя“, заяви премиерът.

Още един пожар избухна вчера близо до автомагистрала „Струма“ край санданското село Левуново, където са се подпалили слънчеви панели. Засегнати са насаждения с лозови масиви и сухи треви.

Втори протест направиха вчера жителите на населени места около пловдивското с. Шишманци. Над двеста души от Шишманци, Белозем и Раковски блокираха пътя, който води към входа на завода за отпадъци. От няколко дни не стихва пожарът на сметището. Огънят тлее в дълбочина. Хората настояват институциите да наложат сериозен контрол на инсталацията и сметището, за да се сложи край на периодичните инциденти. Много от тях са с маски, оплакват се, че не могат да дишат. Започнала е подписка за закриването на завода за битови отпадъци.

Пожарът край хасковските села Родопи, Любеново и Брягово бе локализиран. Във вторник вечерта той се възобнови заради силния вятър и високите температури, след като по-рано беше ограничен. Смята се, че причина за него е човешка немарливост.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви