В отговор на твърденията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, че прокуратурата е спряла разследването за отравянето му през 2015 г., днес държавното обвинение даде подробности за свършената работа по делото. Оттам съобщават, че имат данни за още четири други опита за покушение срещу бизнесмена, всичките предхождащи конкретното разследване. Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е искал тяхното разследване.

„Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването. Наблюдаващите прокурори, разследващите органи и структури на СДВР, МВР и ДАНС, са положили изключителни усилия за събиране и проверка на доказателствата, относими към регламентирания в НПК предмет на доказване. До различни държави са изпратени искания за международна правна помощ. Отговорите им се очакват, като част от тях са свързани и с установяване местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица. Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство“, се казва в съобщение на Софийска градска прокуратура.

По случая с отравянето на Гебрев, неговия син Христо и директора на оръжейното предприятие „Емко“ Валентин Тахчиев като обвиняеми са привлечени трима руски граждани – Георги Горшков, роден през 1977 г., Сергей Павлов, роден през 1982 г., и Сергей Федотов, роден през 1973 г. За тях е установено, че на 15 февруари 2015 г. са влезли в България през аерогара „София“ с три различни полета. В хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите. Извършени са огледи и на тристайно жилище в столицата, за което са налице данни, че е ползвано от Горшков и Федотов, както и на паркинга, за който са налице доказателства, че е извършено престъпното деяние. Установени са и автомобилите, които обвиняемите са ползвали под наем при своето пребиване в страната.

По искане на Софийска градска прокуратура тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. „СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към Шенгенската информационна система и МОКП-Интерпол. Въпреки тези процесуални действия, съществува пречка лицата да бъдат предадени на български власти, тъй като е налице правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава“, съобщават от прокуратурата.

Гебрев иска отравянето му да се разследва с тези на Скрипал и Навални

Държавното обвинение отговаря и на критиките, че отказва да разследва българските помощници на Руското военно разузнаване ГРУ, които са подпомагали терористичния акт срещу Гебрев и сина му. „В хода на разследването СГП е проверила и възможно участие и на други лица, включително и от други народности, които да са съпричастни към извършеното престъпление, но данни за такива не са установени“, казват от прокуратурата.

„Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория „Верифин“, където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на „Верифин“ пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство. По досъдебното производство са назначени 15 медико-биологични експертизи на различни проби от пострадалите лица и от вещи, с които същите са имали допир, за установяване на субстанцията, послужила за отравянето. От НИКК-МВР е установено, че субстанцията, използвана за деянието, е фосфоро-органично съединение – хлор пирифос. Този извод е потвърден и от директора на Финландски институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия „Верифин“ към Хелзинкски университет, а именно, че се касае отново за фосфоро-органично съединение – диетил фосфонат /депа/, като двете вещества са производни“, пише още в съобщението на прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви