Аржентинската прокуратура разследва личния лекар на Диего Марадона – Леополдо Луке, за евентуална „престъпна небрежност“, довела до смъртта на величието. Номер 10 почина в сряда от инфаркт в дома си край Буенос Айрес.

Неговият племенник, който го е гледал, обяви, че Диего станал сутринта, но се почувстал зле и се върнал да си легне отново. Прислужницата го открила около 12 часа в безсъзнание. Пристигналият медицински екип само установил смъртта, най-вероятно настъпила в съня му.

По-рано този месец Марадона претърпя мозъчна операция за премахмане на субдурален хематом. Тогава стана ясно, че той страда от абстиненция и трябва отново да се подложи на лечение за зависимостта си към алкохола и наркотиците. В последните месеци от живота си е страдал от анемия и други заболявания.

30 полицаи са влезли в дома на Луке за обиск, а още толкова в частната му клиника в Буенос Айрес.

Целта на разследването е да се установи какво е било здравословното състояние на Марадона преди смъртта му. Тези дни в интернет се появи видео, публикувано от съседка на 60-годишната легенда, на което се вижда как той прави разходка и помахва за поздрав, но се придвижва едва-едва, подпомогнат от двама души.

Има твърдения – например от адвоката на Марадона, че Луке не е организирал по най-добрия начин условията в дома на Диего след операцията. Проверката трябва да установи дали са спазени предписанията на лекарите – той да е под 24-часово наблюдение, при това от сестри, специализирани за справяне с абстиненция, да има доктор „наблизо“ и т.н. и т.н.

Юристът Матиас Морла заяви, че приятелят му е починал заради „престъпна идиотщина“, каза, че линейката дошла много късно и че не разполагала с дефибрилатор. Проверката ще установи и истиността на тези обвинения.

Луке даде пресконференция в дома си. Той заяви, че сърцето му е разбито, тъй като Марадона му е бил и приятел, освен пациент. Направил е всичко възможно, отрича да е бил небрежен и че сътрудничи на разследването.

Диего Марадона бе погребан в петък, а в цял свят продължават да го почитат по всевъзможни начини.

Междувременно служителят на погребалната агенция, от чийто телефон се появиха снимки на Марадона в открит ковчег (беше покрит на поклонението в двореца и на погребението, бел. ред.), се извини за постъпката си и разкая. Той бе уволнен. Призна, че получава заплахи за живота си.

На фотоси мъжът и синът му позират до тленните останки на Марадона с вдигнати палци. Има и трети човек. Не е изключено те да попаднат под ударите на закона, ако близките решат да си търсят правата. С извинение излезе и траурната агенция, която и друг път е обслужвала семейството на футболния идол.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви