Президентът Румен Радев кани днес кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за министър-председател, за да получи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Втората политическа сила получи поканата по-малко от 24 часа преди определения час – 17 часа, в момент, в който преговорите й за управляващо мнозинство с ГЕРБ са замразени. Очаква се Николай Денков, натоварен с тях, да приеме мандата, за изпълнението на който ще има седемдневен срок.

Денков и Габриел продължават да се чуват по телефонаФормулата, която втората политическа сила опитва да договори, е за почти изцяло експертно правителство с вицепремиер от ГЕРБ и ротация на премиера след девет месеца. Партията на Бойко Борисов предлага за поста доскорошния еврокомисар Мария Габриел, която преди седмица върна неизпълнен първия мандат, докато договорките за втория вече течаха.

Пред реализацията на този проект, който миналия понеделник изглеждаше напълно осъществим, обаче възникнаха пречки след като депутат от „Продължаваме промяната“ огласи запис от партийно събрание, направен без знанието на останалите участници. Неформалното говорене вътре в партията възмути останалите политически сили, които през уикенда усилено критикуваха и дори заклеймяваха партията на Кирил Петков и Асен Василев за национално предателство, нарушаване на демократичните принципи, авторитаризъм, погазване на законите.

Иван Костов посочи груба политическа грешка и призова втората сила бързо да свие щетитеГЕРБ втвърди тона и вече предлага корекции в досега договореното като идеите на партията на Бойко Борисов са Мария Габриел, а не Николай Денков да приеме мандата, министрите да са по-скоро експерти, а не политически фигури, както досега се допускаше, а съставът „да отговаря на политическото представителство“ на отделните партии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar