Министерството на правосъдието е осъдено от убиец да плати 7823 лв. заради действия на държавен съдебен изпълнител. То обаче настоява служителят да покрие причинените вреди, става ясно от решение на Софийския градски съд.

Х.Х. е бил осъден на доживотен затвор без право на замяна през 2000 г. за грабеж и убийство. Той и другият подсъдим трябвало да платят на родителите на жертвата общо 20 000 лв. Принудителното изпълнение обаче е започнало едва след като през 2014 г. изтекла давността.

През март 2015 г. Х.Х. е осъдил държавата в Страсбург заради лошите условия в затвора и наблюдението на кореспонденцията му. Били му присъдени 4000 евро обезщетение. Парите обаче не влезли по сметката му, защото съдебният изпълнител наложил запор. Част от сумата била преведена на Окръжния съд в Търговище за разноски, а останалата част отишла при семейството на убития. Когато разбрал, затворникът завел дело срещу Министерството на правосъдието – работодател на държавния съдебен изпълнител.

„Съдебният изпълнител не е имал основание да извършва изпълнителни действия по прекратеното дело“, смята Софийският градски съд. Свидетелите разказали колко щастлив е бил ищецът след решението на Страсбург и колко се е отчаял, когато е разбрал, че няма да получи парите, изгубил вяра в справедливостта. Все пак съдът е отхвърлил иска му за над 192 хил. лв. обезщетение и е оценил страданията му само на 2000 лв. За сметка на министерството са и разходите за адвоката на държавния съдебен изпълнител – 5530 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви