рокуратурата не е протестирала оправдателната присъда по делото срещу Васил Наниш, подсъдим за т.нар. приготовление на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това показва справка на „Капитал“ в съдебните регистри. Наниш беше оправдан през ноември 2022 г. Другият подсъдим – Владимир Касарски, сключи споразумение, като се призна за виновен и получи ефективно наказание, равняващо се на времето, което той е бил в задържан. Оправдателната присъда е влязла в сила в средата на април 2023 г.

Дело самоделка

В края на февруари 2016 г. тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов съобщи, че народният представител Делян Пеевски е поставен под защитата НСО. „При провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значителна информация, касаеща подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски“, каза тогава Костов, впоследствие оглавил Агенция „Митници“.

Обвинения са повдигнати срещу руснака Владимир Касарски и Васил Наниш, базиран в Пловдив търговец на оръжие. Касарски е обявен за издирване и задържан в Перу, а Наниш се укрива в Русия, която обаче отказва да го екстрадира. За да бъде делото пратено в Специализираната прокуратура, е сглобено и обвинение за организирана престъпна група. Според Наказателния кодекс, за да има такава, са необходими три лица и така държавното обвинение обявява съдружие между Наниш, Касарски и „и друго, неустановено по делото до момента лице“.

Майстори на късия разказ

Придобитата информация всъщност е по делото за атентата срещу Алексей Петров и се базира свидетел, излежаващ доживотна присъда във Варненския затвор, превърнал се в оборотен за прокуратурата – същият дава показания и по едно от делата срещу Васил Божков.

Какво разказва обвинителният акт

Руският гражданин Владимир Касарски и българският гражданин Васил Наниш били приятели от дълги години, но към декември 2014 година двамата имали финансови затруднения, „но пък имали и широки контакти в бизнес средите в България и чужбина“, а освен това „сред престъпния свят“. Така, пише специализираната прокуратура, „двамата, мотивирани от целта да изкарат някакви пари, решили да поемат поръчки за извършване на убийства“. Освен това решили, че „трябва да концентрират дейността си на територията на Пловдив и София, където тримата имали връзки, позиции и познавали добре региона“.

Тук се появяват показанията на прокурорския свидетел, който разказал как през декември 2015 г. в магазина му за авточасти в „Младост“ дошъл някой си „Вова“, който бил пратен от друг „Вова“, с предложение да убие Делян Пеевски срещу 100 хил. евро, като задачата нямало да бъде трудна, тъй като депутатът от ДПС се движел без охрана около офиса си на ул. „Искър“.

„Доказа се единствено, че двамата подсъдими се познават, както и че се познават със свидетеля Б. Не се доказа обаче те да са подготвяли нечие, още по-малкото на Делян Пеевски убийство“, пише съда в мотивите си.

Верен прокурор

От съдебните документи става ясно, че по делото прокурор се е явявал Калин Близнаков, който според магистрати е от близкото обкръжение на Иван Гешев. Присъдата не е протестирана и влиза в сила. Междувременно Близнаков, който работи по други ювелирни разследвания като „НАП-лийкс“, беше военизиран и назначен за зам. военно-окръжен прокурор на София.

Втори опит

Делото за „убийците“ на Пеевски е второ по рода си. През 2014 г., когато депутатът от ДПС се развеждаше с дългогодишния си партньор Цветан Василев, прокуратурата задържа трима души по сходни обвинения, за да подгрее наблюдаваното от Иван Гешев разследване за източването на КТБ. Резултатът от тази активност беше, че прокуратурата беше осъдена да плати трицифрени обезщетения. Прокурорът, легализирал абсурдното разследване, беше повишен във Върховна касационна прокуратура.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar