Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се яви в началото на октомври на изслушване пред главния прокурор по дела за корупция, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на изявление на адвоката на Нетаняху.

Израелският главен прокурор Авишай Манделблит отхвърли в четвъртък молбата на премиера изслушването да бъде отложено. Нетаняху помоли изслушването да бъде отложено заради разпускането на парламента и произвеждането на парламентарни избори на 17 септември. Той не успя да сформира правителство след победата си на изборите на 9 април. Привържениците на Нетаняху в парламента гласуваха за разпускането му, за да не може президентът Реувен Ривлин да връчи мандата за сформиране на правителство на друг политически лидер, посочва АФП. По този начин се стигна до свикването на нови парламентарни избори в Израел.

Главният прокурор мотивира решението си да отхвърли молбата на Нетаняху с аргумента, че нищо не оправдава датата на изслушването да бъде променяна.

Нетаняху ще бъде изслушан по три отделни дела, по които е обвиняван в корупция, измама и злоупотреба с доверие. 69-годишният Нетаняху отхвърля всички обвинения срещу себе си и твърди, че става дума за лов на вещици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви