48 часа след края на изборния ден, от 17 РИК Пловдив област отказват да съобщят официално каква е избирателната активност и колко са реално гласувалите избиратели от района, както и броя на недействителните бюлетини. Всички тези данни са необходими, за да се разпределят справедливо мандатите по системата „Хейър Ниймайер“, като последната дума за т.нар „летящи мандати“ от цялата страна е на ЦИК.

Пред Дарик радио г-жа Цветомира Жекова, отговаряща за международната дейност и протоколите в ЦИК, заяви, че съобщаването на всички резултати от председателите на РИК е пожелателно до изтичането на законовия срок. Тя уточни, че от Пловдив протоколите обикновено пристигат последни. Съгласно чл. 72, ал. 22 и 23 от Изборния кодекс установяването и обявяването на резултатите от гласуването в изборния район трябва да стане в срок до 48 часа след приключването на изборния ден, който срок изтече в 20 часа на 6 април. Според юристи г-жа Тодорова е длъжна да спазва закона и да изпрати в Централната избирателна комисия протокола си с данните от гласуването в 17 МИР, както и да го публикува на интернет страницата на комисията.

Депутати от Пловдив област в новото Народно събрание ще бъдат бивш военен министър, председатели на 2 партии, областен управител, футболист и рок-музикант.

Партията на Бойко Борисов, чиито водач в 17 МИР е областният управител Дани Каназирева, води само 4% пред БСП. Двете партии ще имат по 3-ма депутати. ГЕРБ губят един мандат в сравнение с предишните парламентарни избори и Каназирева ще представлява избирателите от района, заедно с Данка Люртова от Карлово и Йордан Кръстанов от СДС. От БСП депутати ще бъдат и досегашните народни представители Манол Генов, Веска Ненчева и футболистът Димитър Георгиев – Аргира. „Демократична България“ изпраща в парламента експертът по информационни технологии и киберсигурност Велизар Шаламанов, който бе военен министър и заместник-министър в служебното правителство на Георги Близнашки.

Освен Дани Каназирева, която влиза в парламента като депутат от ГЕРБ, но е лидер на партията „Съюз за Пловдив“, председател на партия е и Румен Йончев, който е от „Земеделски народен съюз“, но в новото Народно събрание ще е от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън“. ДПС изпраща Рамадан Аталай, който бе част и от последните 6 парламента. Ако Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ реши да стане депутат от друг избирателен район, жителите на Пловдив област в парламента ще представляват бизнесменът Танер Тюркоглу и Лъчезар Бакърджиев – бизнесмен, общественик и основател на рок група в Карлово.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви