Пореден протест готви Синдикатът на служителите в затворите в България. Той ще се проведе е на 10 март 2018г. (събота) от 13:00 часа под надслов „Европа и за нас“. Ще протече като митинг-шествие, което ще премине от площада пред Министерство на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от Синдиката за медиите.

В писмото им се иска среща с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Исканията са за среща в деня на протест – 10 март, за цивилизовани преговори и продуктивно решение, каквото до настоящият момент няма, за поетите и неизпълнени обещания, пише още.

От Синдиката на служителите в затворите в България намират финансирането на Сектор „Сигурност“ за скандално, а правата и интересите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ за погазени.

„Напомняме, че нашите искания са за увеличение на основното месечно възнаграждение с 20%, т.е изравняване на възнагражденията на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, с тези на служителите в МВР, в съответствие с Наредба за изменение и допълнение на Наредба №8121з-919 от 2017г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по чл.142, ал.1, т.1 и ал.3 от ЗМВР (обн., ДВ, бр. 60 от 2017г.; изм. и доп., бр.4 от 2018г.), в т.ч и допълнителните възнаграждения по ЗМВР, както и поетапното решаване на проблемите с условията на труд и увеличаването на крайно недостатъчния пенитенциарен и охранителен състав в системата, съгласно Доклад с препоръките на Главния прокурор на РБ за периода 2015г. до настоящата 2018 година“, пишат организаторите.

Те се заканват също така да информират страните от ЕС за извършваните у нас проформяа реформи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви