Главният секретар на МВР Ивайло Иванов се оплака, че самоубийството на Стоян Зайков попречило на разследващите да разберат как той е успял да отнеме живота на третия си братовчед под носа на униформените в Костенец. Заедно с вътрешния министър Младен Маринов той отчете пред депутатите от вътрешната парламентарна комисия, че не са допуснати съществени слабости при 20-дневното издирване на двойния убиец, съобщи БНР.

От думите на Иванов става ясно, че няколко експертизи свързали Зайков с убийството на бившата му приятелка Милена, както и на братовчед му, което се случи в съседната къща в Костенец. „Пушката, с която се е самоубил, е най-вероятно оръжието на второто убийство. То съвпада по вид и калибър“, заяви главният секретар пред журналисти. Трупът на 42-годишния Валентин беше открит седмица след началото на издирването. Оказва се обаче, че МВР и до днес не може да каже категорично как Зайков е успял да извърши второто убийство. „До този момент ние нямаме категорични доказателства за това кога е влязъл той в къщата. Дали през цялото време, докато е бил издирван, се е укривал, или е влязъл непосредствено преди убийството. Само гадаем. Съжалявам, че Зайков се самоуби и не можахме да си проведем процесуално следствените действия с него“, призна Иванов.

Главният секретар се оправда още с това, че законът не позволил на полицията да извърши претърсване на къщата на Валентин, защото той не дал съгласието си. „Пред нас съществуват някои законови ограничения, които ние няма как да ги заобиколим, тъй като ние сме хората, които трябва да са призвани да спазват закона. Да, желанието ни да свършим работа понякога е голямо, но така или иначе, когато нямаме съгласието на даден човек да се действа, ние не можем насила да го направим. Той самият ни е уверил, че си е извършил проверка в къщата“, коментира Иванов. Остава загадка защо МВР се доверило сляпо на братовчеда на Зайков и не си е направило труда да се сдобие предварително с прокурорска заповед за претърсване или съдебно разрешение.

На въпрос колко струва на МВР безпрецедентната акция по издирването на Зайков Ивайло Иванов отговори лаконично, че за полицията „сигурността няма цена“. „Този ресурс беше необходим, защото беше важно да не допуснем някой невинен гражданин да пострада“, посочи той. Вътрешният министър Младен Маринов също взе отношение по цената, като коментира, че използваните технически средства в Костенец са намалили крайната стойност. „Едно е да използваш технически средства, друго е физическа сила навсякъде и живи хора. Хубавото е, че използването на тези технически средства даде и съответните резултати. Винаги съм казвал, че МВР се нуждае от техническо обновяване и внедряване на най-новите технологии“, изтъкна министърът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви