Първата по конституция държавна фигура у нас – председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, пострада в катастрофа в неделя сутринта.

Парламентарната шефка е добре, има само фрактура на рамото, успокои самата тя със съобщение във фейсбук профила си, докато все още се вихреха догадки за реалното ѝ състояние след сблъсъка между колата на Националната служба за охрана и друг лек автомобил на пътя Силистра – Шумен.

В събота Караянчева бе в Силистра, за да участва в отбелязването на празника на града, в неделя е пътувала оттам.

Инцидентът е станал около 10,30 ч до разклона за село Върбак.

Зелено „Ауди А4“, управлявано от жена на 31 г., излизало от ляв завой. Шофьорката видяла кортежа на НСО, който точно приключил изпреварване и се връщал в лентата си. Опитала се да направи път на гардовете, но попаднала на опесъчен терен. Автомобилът е поднесъл и се блъснал в банкета. Така жената зад волана на аудито изгубила контрол над колата и тя навлязла в насрещното платно.

Шофьорът на НСО видял какво става и с бърза маневра

завил вляво, за

да предотврати

челен сблъсък, но колата на председателката била ударена в лявата част. От сблъсъка Караянчева пукнала дясната си ключица, бе първоначалното съобщение.

В 13 ч в неделя това бе потвърдено и от пресцентъра на НС, по-късно стана ясно, че счупването е в ставата. В колата, участвала в сблъсъка с лимузината на НСО, пътувало семейство – майката зад волана, съпругът ѝ, на 33 г., и 10-годишното им дете.

В автомобила на НСО заедно с Цвета Караянчева са пътували още трима души, допълни той.

Веднага след инцидента на място пристигнали линейки, шефът на полицията, окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Пострадалите – Караянчева, мъжът и детето, били откарани в болницата в Шумен.

10-годишното

дете и баща му

вече са изписани,

то има само

охлузвания, съобщиха шуменските медици и от МВР.

Шофьорите са тествани за алкохол и дрога, пробите им са отрицателни. „Тя е правоспособен водач, не е употребила алкохол“, каза за шофьорката на аудито още от мястото на произшествието старши комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР – Шумен.

Малко по-късно от София изпратиха хеликоптер, който да докара председателката на парламента в столицата. Следобед стана ясно, че тя е приета в болница „Лозенец“, бивша Правителсвена.

„Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания – да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става. Изказвам своите

благодарности

на екипа

в болницата

в Шумен

Доколкото съм информирана, и останалите участници в катастрофата са добре“, публикува в социалната мрежа самата Караянчева, след като бе прегледана.

Заради удара участъкът бе затворен за 3 часа, докато течеше оглед, а движението се осъществяваше по обходен маршрут.

„Провежда се оглед по започнало досъдебно производство. Огледът е първото действие, което се наблюдава от районната прокуратура в Шумен. Към настоящия момент няма да изнасяме повече данни, защото не разполагаме с такива, в процес на събиране на доказателства сме. Делото се води за престъпление по транспорта“, каза окръжният прокурор Маргарита Георгиева.

От прокуратурата назначиха

автотехнически

експертизи и

на двата

автомобила

Взети са показания от водачите им. „След като бъдат разпитани свидетелите, след като бъде изготвена експертизата, можем да кажем как точно е настъпило пътното произшествие и съответно кой е виновният водач“, каза и районният прокурор Соня Александрова.

От МВР съобщиха за инцидент на пътя Силистра – Шумен още час след катастрофатата, но лаконично и без да се споменава участието на автомобила на НСО с парламентарната шефка в него. Бе посочено, че аудито е навлязло в насрещното.

От службата за охрана пък изтъкнаха в съобщението си, че благодарение на бързата и точна реакция на шофьора на НСО са ограничени щетите при удара. Оттам добавиха, че виновникът за инцидента ще стане ясен след приключване на разследването.

Проф. Любомир Спасов, директор на болница „Лозенец“: Ще я оперираме, очакваме до месец да се възстанови

„Г-жа Караянчева пристигна тук в стабилно състояние. Имаше силни болки. Предстои ѝ операция, за да оправим фрактурата в лявата ѝ раменна става.“ Това разказа пред журналисти вчера вечерта директорът на Университетска болница „Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов.

Когато пристигна, бяха направени всички видове изследвания – скенер, магнитен резонанс, ехография на коремни органи и др., обясни д-р Спасов.

На въпрос какво е наложило транспортирането с хеликоптер, той заяви: „Никой не може да се ориентира какво е било състоянието след катастрофа, дали има вътрешен кръвоизлив, или не. Тук направихме скенер на главата, шийните прешлени. В спешни ситуации това се преценява на място. Аз я видях тук. Тя беше в стабилно състояние, но с много силна болка по време на транспорта. Обезболихме я и я изследвахме.“

Възстановяването на г-жа Караянчева сега зависи от много фактори, но предполагам, че до рамките на един месец тя ще бъде абсолютно възстановена и трудоспособна, изрази увереност шефът на болницата. По мои данни тя е единственият пострадал в катастрофата, добави той.

Инцидентите с НСО досега – загинал гард, удари с кортежи на президенти и премиери

Катастрофата с кортежите на президента Първанов, премиерите Бойко Борисов и Сергей Станишев, малтийския президент и няколко инцидента, докато возят първата дама Десислава Радева, са част от историята на транспортните произшествия на Националната служба за охрана.

Само за последната година драмите с Радева бяха две. Първо колата ѝ карала без включени специални светлини и патрулка ги преследва няколко километра, тъй като автомобилът минал на червено при хотел „Хилтън“. Заключението на МВР бе, че униформените не са нарушили правилата.

После шофьорът ѝ от НСО навлезе обратно на движението в еднопосочната ул. „Фритьоф Нансен“ в София, за да паркира пред бутик, а буден гражданин разпространи кадри във фейсбук как мъжът спори с катаджия. В крайна сметка шофьорът бе глобен с 30 лв.

Преди няколко години пък кола на НСО, ползвана от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, се оказа с липсващи болтове на дясната задна гума. Те били разхлабени и изпаднали. Панов сам съобщи за случката, а до инцидент не се стигна.

През 2013 г. се оказа, че службата вози тогавашния премиер Пламен Орешарски в кола без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Тя изтекла през 2010 г. и не била подновена.

През 2011 г. пък НСО признаха, че са виновни за удар. Тогава кортежът на президента при излизане от паркинга на театър в Хасково отнел предимство на друга кола. Същият месец „Фолксваген Пасат“ бе ударен от кола от кортежа на премиера Бойко Борисов на връщане от Годеч към София. И в двата случая колите с президента и премиера не са били замесени в инцидента.

През септември 2010 г. автомобили от ескорта на президента Първанов предизвикаха пътен инцидент в района на Ловеч, когато държавният глава бе на посещение в Севлиево. Автомобилите от кортежа са навлезли в насрещното движение и засекли бус, като го изтласкали от пътя.

Проблемна ситуация се създаде и с кортежа на премиера Сергей Станишев – блъсна кола през 2008 г. на магистралата, докато отиваше към Варна. Станишев не бе в ударилата се кола.

В София пък кола на НСО блъсна пешеходец пред парламента пред очите на катаджия. При инцидента автомобилът опитвал ляв зявой. Кола на службата удари и катаджия през 2010 г. на бул. „Цариградско шосе“, докато проверявал друга кола. Размина се с охлузвания. Има и случай на магистрала, когато се удариха автомобил на държавните гардове и кола, в която се возела бременна жена.

Най-тежък бе инцидентът с кортежа на малтийския президент Гуидо де Марко близо до Дупница през 2001 г. При катастрофата почина 31-годишният служител на НСО Стефан Янчулев. На пътя до село Мурсалево камион поднесъл в насрещното. Оперативната кола се ударила в него в опит да предпази основната, в която е пътувал малтийският президент. Още няколко коли от кортежа влезли във верижната катастрофа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar