„Претърсвания“, „вериги и белезници“: канадското правителство е съдено за „нарушаване на правата“ на хиляди мигранти, като ги е настанило в затвора заедно с „криминално проявени лица“, докато чакат да бъде уредено положението им, заявиха адвокатите им във вторник.

Това обобщи АФП.

Обвиненията са част от решение, постановено в петък от Върховния съд на провинция Онтарио, който разреши колективен иск, представляващ 8360 души, които са били задържани от Канадската агенция за гранични услуги (CBSA) между 2016 г. и 2023 г. в 87 затвора.

Чуждестранните граждани – включително търсещите убежище – които не са били обвинени в извършване на престъпление, „са били подложени на същите условия като задържаните лица с криминални прояви, включително съжителство с извършители на насилие, използване на ограничителни средства като вериги и белезници, обиски и строги ограничения на контактите и движението“, пише съдия Бенджамин Глущайн.

Канадската служба може да задържи мигранти, ако има опасения, че те няма да се явят за бъдещи имиграционни процедури, ако самоличността им е неясна или ако представляват опасност за обществената сигурност.

След това те могат да бъдат изпратени в един от трите центъра за задържане на имигранти на агенцията, но могат да бъдат затворени и в провинциални затвори, което „нарушава правата на задържаните лица съгласно Хартата за правата“, се казва в жалбата.

„Имиграционното задържане е административно задържане и не трябва да има наказателен характер“, подчертават адвокатите на ищците, които претендират за обезщетение в размер на 100 милиона канадски долара.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar