Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на „Александровска“ болница докато старото обжалва освобождаването си. Определението на съда идва след като миналата седмица и Агенцията по вписванията отказа да регистрира новото ръководство с мотива, че има противоречия в акта на здравния министър Стойчо Кацаров. След отказа Кацаров обвини Агенцията по вписванията, че превишава правомощията си и поиска проверка на правосъдното министерство и оставката на директорката на агенцията Габриела Козарева. По-рано днес служебният премиер Стефан Янев потвърди, че тя ще бъде освободена.

Сега обаче и съдът блокира новите назначения в „Александровска“, както по-рано направи и в болница „Лозенец“, където шефът и бордът бяха сменени след шокиращи разкрития за незаконни трансплантации и други нарушения.

Така „Александровска“ остава със старото си ръководство в лицето на изпълнителния директор Борис Богов, председателят на Съвета на директорите Димитър Буланов и представителят на държавата Александър Оскар.

Съдът посочва, че „единственият компетентен да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск е исковият съд, пред който делото е висящо, като в хипотезата на прекратяване на производството поради недопустимост на иска или отхвърлянето му като неоснователен, регистърното производство се възобновява“.

Смененото ръководство на „Александровска“ обжалва отстраняването си като нищожно и до произнасянето по тази жалба, вписването на новото се спира. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Смените в „Александровска“ бяха предприети след разкрития на единия от членовете в Съвета на директора д-р Александър Оскар, че болницата се управлява зле и в нарушение на правилата. Последвалата проверка в МЗ откри, че болницата е управлявана лошо в последните 10 години, през повечето от които начело е бил бившият здравен министър в правителството на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви