Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия, въпреки забраната на вътрешния министър Матео Салвини, предаде Ройтерс.
Хуманитарният кораб „Оупън армс“ сезира съда да бъде допуснат в Италия с аргумента, че международното морско право му позволява да закара мигрантите на безопасно място.
Вчера Салвини заяви, че ще попречи на испанския кораб, както и на кораба на френски хуманитарни организации „Оушън вайкинг“, да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са качили край бреговете на Либия.
Съдът в Рим прецени, че „Оупън армс“ очевидно е поставен в „необичайно сериозна“ ситуация. Поради това корабът трябва да бъде допуснат в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се, постанови трибуналът.
Съдът обаче не посочва дали корабът може да пусне котва в италианско пристанище или мигрантите да дебаркират в Италия, отбелязва Ройтерс.
Италианският вътрешен министър заяви в реакция, че ще продължи да отказва достъп на „Оупън армс“. „Никога няма да бъда съучастник на трафиканти на хора“, подчерта Салвини пред свои привърженици.
Италианското министерство на вътрешните работи каза по-късно в изявление, че ще обжалва съдебното решение на по-висша инстанция, тъй като съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая факти, когато го е постановил.
„В продължение на дни „Оупън армс“ остана в либийски и малтийски води, намесвайки се в други спасителни операции, и систематично събираше хора с политическата цел да ги докара в Италия“, се отбелязва в текста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви