Отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които бяха осъдени на първа инстанция за поискан подкуп на 20 и 15 години лишаване от свобода, все още не могат да си получат личните карти от Сливенския затвор, съобщи OFFNews.

Двете жени бяха освободени от ареста на 8 май и оттогава не могат да получат документите си за самоличност, което може да ги възпрепятства от гласуване на предстоящите избори. Затова те са изпратили писмо до затвора в Сливен, от където им е отговорено, че личните им карти са изпратени към Столичната дирекция на МВР. Не става ясно обаче от коя точно паспортна служба трябва да си ги вземат, тъй като те са няколко в София.

Пред „Сега“ Биляна Петрова описа ситуацията като „пинг-понг“. Тя трябва да поиска разрешение от съда, за да напусне дома си, тъй като е под домашен арест, но не може да каже на кой адрес отива, защото не знае къде да си търси личната карта. При опит за справка, от МВР ѝ отвръщат, че не могат да дадат такава информация по телефона. Петрова посочи още, че случаят не е прецедент. „Предния път ми държаха личната карта 4 месеца“, допълни тя.

Междувременно прокуратурата повдигна днес обвинение на бившия пиар на район „Младост“ Петър Кърджилов за хулиганство, което се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание. Причината е, че на 15 април, когато спецсъда прочете присъдите на Иванчева и Петрова, Кърджилов е „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред“. В обвинението срещу него пише, че в коридорите на съда „той започнал да отправя обиди на висок глас към прокурорите с думите: „мафия, гадна мръсна мафия, изчезвайте от този съд, не сте достойни за този съд“. След като бил помолен от униформен служител да не обижда и крещи, Кърджилов продължил да вика „прокурорите в затвора“, което наложило униформения да използва физическа сила, за да го отведе в служебно помещение на съда.

Десислава Иванчева е издигната за независим кандидат за евродепутат от инициативен комитет „Непослушните“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви