Прокуратурата ще иска от Гърция да ни върне арестувания там Йосиф Йосифов-Костинбродския, за да го вкара в затвора за 1 г., колкото е наказанието му като лидер на престъпна група за разпространение на наркотици, стана ясно в понеделник. 51-годишният гангстер беше арестуван там за няколко кражби, а България го издирва от 7 г.

Това ще е второто пътуване на Йоско Костинбродския с белезници от Гърция. Там го заловиха и през декември 2012 г. и ни го върнаха през март 2013-а. През март 2014-а го освободиха от ареста за малко и той отново избяга. Оказва се, че винаги се е крил в южната ни съседка.

В началото на 2010 г. МВР и прокуратурата разбиха престъпната група на Костинбродския за продажба на дрога, в която участваха най-близките му приятели, както и синът му. Единственият, който успя да избяга тогава, беше Йосиф Йосифов. 2 г. по-късно гръцките полицаи намериха свърталището му в Солун. Жилището е на известна столична адвокатка. Вътре имало оръжия, маски, уреди за нощно виждане и заглушители за сигнали на мобилни телефони. Няколко месеца по-късно Костинбродския беше екстрадиран у нас. Тогава делото за дрогата още не беше започнало. Докато търкаше наровете в ареста, Костинбродския получи още едно обвинение – за опит за убийство на Кирил Киров-Киро Японеца през юни 2003 г. Според прокуратурата тогава Костинбродския и Ивайло Симеонов-Богьовеца са стреляли по мерцедеса на бизнесмена, който едва оцеля. Това беше първото покушение срещу Киро Японеца, разкрито 10 г. по-късно благодарение на защитения свидетел Николай Генов-Тавата. Така Костинбродския чака в ареста да започне делото за опита за убийство. По закон обаче той може да е вътре до 8-ия месец, ако папките не са в съда. Полицията и прокуратурата усетиха, че отново ще избяга и набързо го обвиниха в закани с убийство към полицай, който го е разследвал. Костинбродския споделил с друг арестант, че трябва да го убие. Йосифов обаче излезе от ареста през март 2014 г. и изчезна. Два месеца по-късно беше разстрелян един от свидетелите срещу него за дрогата – Красимир Гочев-Шмид от Своге. През декември 2014 г. същата съдба сполетя друг свидетел срещу него, но за стрелбата по Киро Японеца – Хрисим Хрисимов. А Йоско беше в неизвестност. До 18 юни 2020 г., когато от Гърция са информирали МВР и прокуратурата, че Йоско е арестуван за втори път там.

Докато Костинбродския се криеше в Гърция, делото за опита за убийство на Киро Японеца приключи. Първо осъдиха Костинбродския и Богьовеца на по 17 г. затвор, после ги оправдаха и на последна инстанция. Наскоро Богьовеца беше задържан в Костинброд, след като с приятели влязъл в къщата на двама братя и ги пребил, за да вземе пари от продаден наскоро имот.

За разлика от баща си синът му Иван Йосифов остана в България. След ареста през 2010 г. беше задържан още няколко пъти и още е на топло. Първо го уличиха за участие в бандата, която преби до смърт надзирател от Софийския затвор и лекар, който едва оцеля, по поръчка на пандизчия. След това го арестуваха за участие в голяма банда за продажба на дрога и подготовка на убийствата на двама полицаи и двама прокурори, които са разследвали него и баща му. Тези дела още са в съдебна фаза. Докато се криеше в Гърция, Йоско Костинбродския стана дядо, но не е виждал внучето си.

Йосиф Йосифов е известен като лидер на една от двете голями престъпни групи за поръчкови убийства още от края на 90-те.

Арестуван е много пъти и е съден, но винаги са го оправдавали или се е разминавал с условни присъди. Йоско Костинбродския беше разследван и за убийството на Филип Найденов-Фатик през 2003 г., но го оправдаха. Името му беше замесено в изчезването на хърватина Иван Може през 2007 г. Може беше в ареста като член на бандата хърватски убийци. Пуснаха го от ареста, а последната му среща е с Костинбродския в заведение до Сливница. Там Йоско го качил в джипа си и го пребил, защото се съмнявал, че стои зад убийството на приятеля му Борис Арсов-Борчо, застрелян през 2003 г. Тогава беше убит и друг член на бандата на Йоско – Асен Петров-Шаки. Бяха ликвидирани, след като изчезна синът на футболния бос Венци Стефанов. За отвличането и убийството му отново беше разследван Костинбродския, но доказателства за участието му не бяха намерени.

По оперативни данни на МВР Йоско Костинбродския е работил и за Братя Галеви няколко години, преди да избягат от България (виж вляво). Те са подозирани за трафик и продажба на амфетамини в България, а Йоско имал задача да разчиства пътя им със силови методи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви