Министърът на правосъдието Цецка Цачева не може да отговори утвърдително на искането за 20% увеличение на заплатите на служителите в затворите. Това стана ясно от изслушването на министъра в ресорната парламентарна комисия по правни въпроси.

Министър Цачева заяви: „Не мога да им отговоря утвърдително“ във връзка с исканията на синдикатите от ГД „Охрана“ и ГД „Изпълнение на наказанията“ за 20% увеличение на заплатите.

Въпросът за възнагражденията на служителите от затворите бе поставен от народния представител от левицата Тодор Байчев.
Министър Цачева увери, че и тази сутрин са водени разговори от страна на работната група със синдикатите. По думите й няма разминаване относно необходимостта от подобряването условията на труд в двете дирекции ГД „Изпълнения на наказанията“ и ГД „Охрана“. Не така обаче стоял въпросът по отношение на исканото от синдикатите увеличение на възнагражденията.

Министър Цачева посочи, че с приетия от Народното събрание бюджет за системата „Сигурност“ са предвидени средства за увеличение на възнагражденията в размер на 5%.
Цачева информира и че остава нерешен проблемът във връзка със специфичните условия на труд на служителите в двете дирекции. Те получават 50% от сумата, получавана от колегите им във вътрешното министерство. Същевременно служителите и от двете дирекции са под режима на Закона за МВР.
„Такъв е законът, това са числата, които се съдържат в средствата на държавата, които са разпределени“, посочи Цачева и допълни, че няма как министърът на правосъдието да преразпределя средства, които не са отпуснати.

Цачева настоя, че стриктно следва Закона за държавния бюджет, който вече е гласуван. Тя бе категорична, че е направила актуализиране на щатното разписание на надзирателите.

Цачева увери още, че се финализират текстовете по нарочна наредба, която ще регламентира тези отношения на служителите на затворите и специфичните условия на труд, в които работят.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви