Акция срещу телефонните измамници във Ветово. Специализираната прокуратура и жандармерията блокираха тази сутрин града. Задържани са осем души от Ветово и още двама в страната, които са били „мулета“. Част от тях многократно са осъждани за телефонни измами.

Към момента има доказателства, че задържаните са извършили шест телефонни измами през последните девет месеца. Впечатляващи са и приходите им – 300 хиляди лева. Най-големият им удар е за 130 хиляди лева, взети от възрастен мъж в София. С всеки изминал ден телефонните измамници стават все по-дръзки, а схемите им все по-изобретателни. Набирали са стотици телефонни номера, докато намерят подходящата си жертва. Още за специализираната акция във Ветово.

В ранни зори малкото градче Ветово осъмна под полицейска блокада. Претърсвани бяха къщи в квартала на ромския клан „бургуджиите“.

Иван Гешев – зам. главен прокурор: Ветово е един от центровете с концентрация на хора, които се препитават с извършване на „ало“ измами. Намерени са тротил в размер да срути 2-3 къщи, 400 г. тротил, оръжие, много сим карти и телефони, които са оръдието на труда на тези хора.

Арестуваните 10 души са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами.

Ивайло Иванов – главен секретар на МВР: Има намерени доста луксозни автомобили, къщите – въпреки че външният им вид не е толкова луксозен, вътре са доста добре обзаведени, вътре има парични суми, които са намерени.

Сред задържаните е Христо Николаев с прякор Пожарникаря. Баща му отрече той да се занимава с телефонни измами. Казва, че внасял парфюми от Гърция и ги продавал в Румъния.

Никола Христов: Полиция, лумбур вратата, потрошиха, разтършуваха цялата къща наопаки и ми показаха документ от специализирания съд за отнемане на автомобила.

Заместник-главният прокурор съобщи още, че част от телефонните измамници са се ориентирали към Румъния и Гърция.

Иван Гешев – зам.-главен прокурор: Една българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди държави и прекратява обажданията в случай, че се касае за повикване с цел измама.

За последната година телефонните измами в страната са намалели с 40 процента, а амбицията на прокуратурата и МВР е да бъдат сведени до минимум, допълни Гешев.

По случая е образувано досъдебно производство, а след приключването на акцията жандармерия се изтегли от Ветово.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви