Нов френски закон за сигурността, който криминализира заснемането на полицаи, предизвика бунтове в столицата Париж и много други големи френски градове, предаде АФП. В протестите, на които въпреки коронакризата излязоха 130 000 души според властите (500 000 според организаторите), участваха и представители на големи френски медии.

Причината е, че според тях законът ограничава правото им да отразяват случаите на полицейска бруталност. Темата стана особено актуална, след като миналата седмица изплуваха кадри на полицейско насилие при разтурването на нелегален мигрантски лагер. Друго видео пък показа как трима бели полицаи пребиват чернокож музикален продуцент, който излиза без маска от колата си и влиза в студиото си.

Член 24 от спорния закон предвижда наказание за „разпространяване на изображение на лице или друг елемент за идентификация на полицай или жандарм с очевидната цел да навреди на тяхната физическа или психическа неприкосновеност“. Наказанието е 1 г. затвор и глоба от 45 000 евро. Правителството твърди, че новите текстове пазят полицаите от тормоз в интернет.

Освен в Париж протести имаше в Бордо, Нант, Лил, Монпелие, а в Лион, Страсбург и Рен също се стигна до сблъсъци и палежи.

Безредиците започнаха, след като част от демонстрантите, повечето с качулки, започнаха да хвърлят по силите на реда фойерверки и камъни. Полицията отговори със сълзотворен газ. Десетки коли и кофи за боклук в центъра на Париж бяха опожарени. 46 души са арестувани, а поне 37 полицаи – ранени. Междувременно стана ясно, че полицаите, пребили цветнокожия продуцент, са предадени на правосъдието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви