Елитното поделение 29155 на руското военно разузнаване, известно още като ГРУ, е тровило и бившия руски разузнавач Сергей Скрипал във Великобритания, и българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев в София. Това твърди „Ню Йорк таймс“, като се позовава на представители на 4 западни разузнавания. Според публикацията въпросното поделение е имало за задача дестабилизиране на държави в Европа чрез диверсии, саботажи и убийства, като е действало от поне 10 години. Първа е била кампанията по дестабилизиране в Молдова, последвана от отравяне на оръжеен търговец в България, а след това осуетен преврат в Черна гора. Миналата година имаше опит за убийство на бивш руски шпионин във Великобритания.

Въпреки че тези операции носеха отпечатъка на руските спецслужби, властите първоначално ги сметнаха за изолирани атаки без връзка помежду си, коментира в обширен материал авторитетният американски вестник. Представители на западните служби обаче сега заключавали, че тези операции и потенциално много други са част от координирана и продължаваща кампания.

„Ню Йорк таймс“ посочва, че ръководителят на звеното – генерал-майор Андрей В. Аверянов, има обща снимка на сватбата на дъщеря му с полковник Анатоли Чепига, който е един от двамата заподозрени за опита за убийство на Скрипал през март 2018 г. В акцията в Лондон са участвали още двама – Сергей Павлов и Сергей Федотов, който е наблюдавал мисията. Според изданието последните двама са били част от екипа, който е участвал в опита за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и производствения директор в „Дунарит“ Валентин Тахчиев през пролетта на 2015 г.

Всъщност възможната връзка между инцидентите със Скрипал и Гебрев бе разкрита през февруари т.г. от разследващите сайтове „Белингкат“ и „Инсайдър“. Те обявиха, че агента „Сергей Федотов“ е посещавал България и че той всъщност е високопоставеният офицер от руското военно разузнаване ГРУ Денис Вячеславович Сергеев. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров обяви публично, че лице с документи на Сергей Федотов е влизало в България три пъти. Именно Федотов е третият човек, за когото Великобритания смята, че е замесен в отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солзбъри. По искане на британските власти бяха проверявани трима души от този случай. Установено е, че двамата „туристи“ от Солзбъри Чепига и Мишкин не са идвали в България през последните 10 години, но третият – с псевдоним „Сергей Федотов“, е бил три пъти у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с инцидента, който се случва с Гебрев.

Цацаров обяви тогава и че България е изпратила всички документи по случая, свързани с веществото, което може да е причинило отравянето, включително и медицинска документация, изследвания, както и експертизата на финландската лаборатория „Верифин“ с въпрос дали става въпрос за новичок или не. „Единственият начин да установим дали това е, или не е новичок, представляват изследвания, които могат да направят само британските власти. Целта на европейската заповед за разследване е отговор дали веществото представлява или е близко до това, което представлява новичок, обяви тогава главният прокурор пред журналисти веднага след като бе изслушан в парламентарната комисия за контрол на специалните служби. Преди това прокуратурата внушаваше, че Гебрев може да се е натровил през рукола или кафемашина.

„Аз никога през живота си не съм ял рукола, от 2014 г. до 2017 г. аз не съм пил кафе по здравословни причини. Това е несериозно, от тази кафемашина са пили толкова много хора, трябваше всичките да бъдат натръшкани във ВМА и да се били отровени“, обяви самият Гебрев тогава. Всички отровени сме били на различни места и по различно време, заяви той. Заедно с Гебрев в болница с отравяния през 2015 г. са приети и синът му Христо, и един от директорите на „Емко“. После и прокуратурата допусна, че може да е новичок.

В момента, 7 месеца след разкритията, идването на британски екип в България, както и след обещанията на прокуратурата, че ще се работи усилено, няма никаква яснота как върви разследването на отравянето на оръжейният търговец. Самият Гебрев преди няколко дни обяви, че никой не го е информирал дали има някакво развитие по случая.

„Ню Йорк таймс“ твърди сега, че други известни на европейските служби имена на агенти от въпросното поделение са „Иван Лебедев“, „Николай Кононихин“, „Алексей Никитин“ и „Данил Степанов“. Идеята, че зад изброените събития стои една и съща група, се оформила след проваления пуч в Черна гора през 2016 г. Служители от разузнаването в 4 западни държави са обявили пред изданието, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. Изданието твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която само показвала колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация. „Мисля, че забравихме колко органично безпощадни могат да бъдат руснаците“, казва Петер Зуак, бивш служител на военното разузнаване и бивш военен аташе на САЩ в Москва. По думите му самият той не е знаел за съществуването на тази част от ГРУ.

ПОЗИЦИЯ

„Подобни публикации са от разряда криминално четиво pulp fiction, както казват на английски. Разбира се, и президентът Путин неведнъж е говорил за това, Москва е заинтересована от подобряване на отношенията с Европа като цяло и с европейските страни на двустранно ниво. Това нееднократно е казвано и потвърждавано.“ Това обяви в позиция Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин:

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви