ЕК предупреди Румъния, че ще предприеме съдебни мерки, ако социалистическото правителство в Букурещ продължава да прокарва мерки, които подкопават върховенството на закона, писа британският в. „Гардиън“. Предупреждението е изпратено под формата на писмо от първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. „Основните притеснения са свързани с намеса в независимостта на съдебната система и ефективната борба срещу корупцията, включително защитата на финансовите интереси на ЕС и по-конкретно наскоро приетите изменения в наказателния кодекс, които създават на практика безнаказаност за престъпления“, обясни на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

ЕК вече стартира наказателни процедури срещу Унгария и Полша заради опитите им да поставят под държавен контрол съдилища, медии, научни институции и др. Те могат да доведат до лишаването на двете държави от правото им на глас в ЕС. Брюксел също така предприе наказателни мерки спрямо Варшава заради промени в съдебната система, които дават на управляващата партия „Право и справедливост“ голям контрол върху полските съдилища. Говорителят на ЕК Схинас заяви, че подобни действия може да бъдат предприети срещу Букурещ. До края на месец юни Румъния е ротационен председател на ЕС.

Според високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност и цитиран от в. „Гардиън“, като наказание Румъния можела да бъде лишена и от средствата, които получава от еврофондове. „Румънското правителство системно подкопава върховенството на закона с единствената цел да спаси корумпирани политически лидери от затвор“, коментира още той. „Ако Букурещ продължи по този опасен път, влизането в шенгенската зона ще си остане мираж“.

ПОЗИЦИЯ

Австрийският канцлер Себастиан Курц поиска 1000 европейски регулации да бъдат отменени или на държавите от ЕС да бъде дадено правото за регулации в доста области, съобщиха агенциите. Той сравни настоящата ситуация с „регулаторно безумие“ и „покровителствено отношение“ на Брюксел. Според него ЕС трябва да даде отговори на въпроси, свързани със сигурността, охраната на външните граници и климатичните промени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви