Австралиецът Джок Полфрийман не се намира на територията на България от около три месеца, съобщи в сряда бТВ.

Адвокатът му Калин Ангелов потвърди пред Свободна Европа тази информация. Той обаче уточни, че Полфрийман не е напуснал страната по свое желание, а е бил изгонен от дирекция „Миграция“ в МВР, откъдето са настояли, че присъствието му не е желано и трябва да напусне възможно най-скоро.

Това е станало, след като през ноември 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени забраната да пътува в чужбина, наложена му от началника на дирекция „Миграция“ още през 2011 г.

През 2007 г. австралиецът беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов в София. Той излежа близо 11 години и 9 месеца от наказанието си и през септември 2019 г. беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през септември 2019 г. с определение на Софийския апелативен съд (САС). Отделно от това Полфрийман беше работил в затвора, заради което от наказанието му бяха писпаднати още около година и осем месеца. Така като изтърпян период от присъдата му съдът зачете общо над 13 години.

Условното му излизане на свобода предизвика обществено недоволство, а бащата на жертвата Христо Монов внесе жалба в прокуратурата, консултирана с бившия главен прокурор Никола Филчев. В нея като нарушения на САС бяха посочени обстоятелствата, че се е произнесъл с „определение“, а не с „решение“, както и че двама съдии от състава имали контакти с Българския хелзинкски комитет (БХК), който беше представил положителна характеристика за Полфрийман.

Тези аргументи бяха изцяло възприети от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, въпреки че по данни на съдии над 95% от актовете, с които съдът се произнася по производства за предсрочно освобождаване, са именно определения. Колкото до контактите на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с БХК, дори прокурорът, явил се в съдебната зала, не беше поискал отводите им на това основание.

Не е известно друг път главният прокурор да е искал възобновяване на подобно производство, тъй като това е недопустимо. Тази теза беше застъпена от бившия председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

В края на май 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) най-накрая се произнесе по искането на Цацаров за възобновяване на случая, оставяйки го без разглеждане. Върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова приеха за недопустимо искането на Цацаров, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изрично предвижда случаите, в които съдебни производства могат да се възобновяват, а „измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване“.

Въпреки този развой на казуса, Полфрийман все така не можеше да напусне пределите на България, защото МВР приемаше за действаща забраната от дирекция „Миграция“, датираща отпреди близо десетилетие. Така се стигна и до решението на ВАС от миналия ноември, с което тя окончателно беше отменена.

След като напусна затвора Полфрийман обясни, че може и да остане в България, за да работи за защита правата на затворници. Той беше председател на сдружение на лишените от свобода. Неговият адвокат се бореше и за възобновяване на съдебното дело за убийството на Андрей Монов, твърдейки, че австралиецът е действал в условия на неизбежна отбрана и не е извършил престъпление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar