Германия прие нов закон срещу измамите с детски надбавки и нелегалните практики при почасовото заплащане, съобщи „Дойче веле“. Мерките целят да спрат порочната практика „чужденци да идват в Германия само заради детските надбавки“, защото безработни граждани на по-бедни страни от ЕС възприемат детски надбавки като социални помощи, обясни депутатът от ХДС Йоханес Щайнигер. От години общините във ФРГ се оплакват от измами със социални помощи и детски надбавки, извършвани от граждани на ЕС, най-вече от българи и румънци.

Новият закон дава повече правомощията на Семейната каса, която вече ще има право да проверява отделни случаи, например за да установи дали има извършени някакви нарушения. Изплащането на детски надбавки може да бъде преустановено дори и само при наличието на подозрение за измама. Освен това отсега нататък новопристигналите в Германия граждани на ЕС ще получават детски надбавки през първите три месеца от пребиваването си в страната, но само ако могат да докажат, че имат месечен доход, уточнява „Дойче веле“.

Мерките предвиждат също така регионални клонове на отдел „Работа на черно“ към Службата по финансов контрол да имат повече правомощия при извършването на контролни проверки или на разследвания. Това ще предпази работниците от нелегалните практики при заплащането, тъй като немалко работодатели плащат много под минималната почасова ставка.

ЗАЩИТА

„Законът няма за цел да криминализира граждани на ЕС от България и Румъния например. Точно обратното: нашата цел е да ги защитим. Ние не искаме те да бъдат примамвани към Германия с фалшиви обещания“, обясни християндемократът и бивш вътрешен министър на Германия Томас де Мезиер по време на парламентарния дебат за новия закон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви