Партия ГЕРБ е внесла законови промени, с които от 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да не се облагат с ДДС.

Предложението е внесено в деловодството в петък, като част в поредни промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Вносители са 8 депутати от управляващата партия, начело с председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Според предложения текст се създава нов член – 37а. Според него нулевата ставка на ДДС е за „доставка на ваксини срещу COVID-19 и услугите, пряко свързани с тези ваксини“. Преференциалната нулева ставка на ДДС за ваксините срещу коронавирус ще важи до края на 2022 г.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички български граждани.

Освен това групата депутати от ГЕРБ предлага нулев ДДС и „за медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 и услугите, пряко свързани с тези изделия“ (става въпрос за комплекти за тестване).

С поредните промени в Закона за ДДС се предвижда уреждане и на режима с Великобритания, когато на 31 декември изтече гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия вече трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни. Въпреки това се предлага, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС, доставката да се третира като от страна член на ЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви