Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е готов с предложенията за свой екип. Той е номинирал за заместници две дами, свикал е и Общо събрание на ВАС на 1 февруари, на което те ще бъдат изслушани.

Това научи De Fakto от свои източници, но новината бе потвърдена и от няколко върховни съдии. Номинациите и поканата за общото събрание са сведени до знанието на всички във ВАС.

Кого си е избрал новият председател Чолаков? Избрал си е за заместници две дами, и двете шефове на отделения.

Едната е Мариника Чернева, в момента тя оглавява четвърто отделение на ВАС, което се занимава с оспорванията на обществени поръчки, концесии, търгове, както и с „изборните“ дела. Чернева бе и сред петимата съдии, които в луфта между стария и новия Висш съдебен съвет инициираха подписка до президента Румен Радев в подкрепа на избора на Чолаков за председател на ВАС. Е, президентът върна избора на новия ВСС, а той, както всички знаем и помним, го потвърди.

Ако предложението бъде одобрено Мариника Чернева ще застане начело на Първа колегия на ВАС – пост, заеман до неотдавна от Румяна Монова.

Другата кандидатура е на Надежда Джелепова, шеф на второ отделение на ВАС, доскоро оглавявано от самия Чолаков. Там се занимават с казуси по устройството на територията, Закона за митниците, както и с решения на ВСС. Съдия Джелепова, например, е участвала в петчленния състав, който остави в сила повторното наказание на Мирослава Тодорова „намаляване на заплатата“, след отмяната на нейното уволнение от съда. Член е и на съдийския състав, който е отказал на наследниците на Камен Ситнилски да встъпят в делото срещу неговото емблематично-скандално уволнение от предния ВСС след смъртта на известния юрист. И то – въпреки практика на ВАС точно в обратната посока. Така, макар и посмъртно, Ситнилски не получи отговор (и справедливост) от съда.

Надежда Джелепова е и дъщеря на първия председател на ЦИК Лена Джелепова. Ако бъде одобрена от ВСС, тя ще оглави Втора колегия на ВАС. Пост, заеман доскоро от Боян Магдалинчев.

По правилата на обновения съдебен закон обаче предложенията за ръководен екип първо се представят пред Общото събрание. Неговата дума не е задължителна за ВСС, но ориентира в настроенията на съдиите.

Любопитното е, че в проучването си De Fakto се натъкна и на други евентуални номинации (очевидно вече отхвърлени). Една от тях бе на Любомир Гайдов, забелязан в усилени комуникациии с председателя Чолаков. Гайдов е бивш зам.министър на здравеопазването, член на обединения състав по жалбата на Методи Лалов срещу съдийския избор за новия ВСС заради съмнения в електронния вот. Напоследък Гайдов влезе в публичното пространство и като съдията от ВАС, който се бе съгласил да е зам.-председател на столичния окръжен административен съд, но миналата седмица се бе отказал от ръководния пост. Обяснения защо не бяха получени. И още – той е докладчикът във ВАС по делото за уволнението на Румяна Ченалова, обявено за решаване още през ноември 2017 г.

А решение още няма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar