Административните магистрати: Интензивно са засегнати гражданските права на лицето, демек – дискриминация

РЗИ-Хасково е осъдена вчера от общинския съветник Георги Пеев, че е дискриминиран за наложената му карантина покрай заболяването на тенисиста Григор Димитров с коронавирус. Инспекцията трябва да плати разноски от 510 лв. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Темида отмени на първа инстанция издаденото предписание за карантина на Пеев – бивш главен редактор на „Хасковска Марица“, след като той подаде жалба. Тя е срещу предписанието на здравната инспекция за поставянето му под карантина на 22 юни.

Не е посочено с кого Пеев е в контакт ​с положителен на коронавирус. Само можело да се гадае, че това бил тенисистът Григор Димитров, с когото се снимал на 16 юни и бил в известна близост за не повече от 20 секунди, а 6 дни по-късно най-добрият българин в този спорт обявил в социалните мрежи, че е заразен с коронавирус. Не е установено, че по това време Григор е бил заразен. Според Пеев това е административен произвол. Отделно е бил лишен от правото да избере адрес, на който да изпълни предписанието за карантина. Заради карантината е пропуснал и заседание на общинския съвет.​

От Регионалната здравна инспекция–Хасково оспорват пред магистратите в Хасково жалбата и я считат за неоснователна.

„В случая е налице съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като не са изяснени фактите и обстоятелствата. Преди да се пристъпи към издаване на предписанието за поставяне под карантина, здравната инспекция е ​трябвало да изясни по безспорен начин дали ​Георги Пеев действително е лице, контактно на заразен с COVID-19. От доказателствата по делото по никакъв начин не може да се стигне до извод, че именно жалбоподателят е бил сред контактните лица на Григор Димитров“, ​пише в решението Хасковския административен съд. Подчертава се още, че Извънредна епидемична обстановка и законовоустановената от това последица – поставяне на лице под карантина, не предполага интензивно засягане на правата на гражданите.

„За мен беше важно да се отмени този нескопосан акт на РЗИ. Вярно, съдебното решение не е окончателно. Ако от здравната инспекция обжалват пред Върховния административен съд, но отново бъде потвърдено в моя полза, тогава ще заведа и дело за пропуснати ползи и претърпени вреди. Не искам да го правя, това са пари от данъкоплатците – Вие и аз“, коментира още Георги Пеев.

Освен него, покрай откритата тренировка на Григшо в Хасково, бяха карантинирани над 20 души от медиите, полицията и общинската управа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви